hír épületek David Chipperfield Svédország

Gondok vannak az új Nobel központ épületével


sebesp | 2018.05.24
Leállította a David Chipperfield által tervezett új Nobel Központ építését egy svéd bíróság arra hivatkozva, hogy az épület károsítaná a kulturális örökségi helyszínt, zavarná a környező ingatlanok tulajdonosait és a megközelítése sem megoldott.

A Nobel Központot Stockholm régi kikötőjébe tervezték azzal a céllal, hogy új helyszínt biztosítsanak a Nobel-díjak átadásának, a ceremóniát ugyanis eddig a város koncerttermében rendezték.

A Svéd Földügyi és Környezetvédelmi Bíróság azonban kedden úgy határozott, hogy nem engedélyezi az építkezést, amelyet két olyan jelenős svéd befektető finanszíroz, mint a Hennes & Mauritz (H&M) kereskedőóriás és a Wallenberg család.

A Nobel Központot nemcsak a díjátadó helyszínének szánták, hanem kiállításokat és szemináriumokat is szerveznének benne. A központ Stockholm legismertebb, történelmi épületei között emelkedne. A tervet a főváros tanácsa is elfogadta az után, hogy az eredeti terv léptékét mérsékelték.

Az épület eredeti nagysága ellen a svéd Warren Buffettként emlegetett Fredrik Lundberg üzletember emelt kifogást, mondván rontja a tengeri panorámát közeli irodáiból, és csökkenti a szomszédos százéves ingatlanok értékét. 
Korábban a tervezett központ egy másik szomszédja, a stockholmi Nemzeti Múzeum és XVI. Károly Gusztáv svéd király is bírálta az építkezést.

Az új Nobel Központ építője, tulajdonosa és üzemeltetője, a Nobelhuset AB igazgatója, Ylva Lageson a keddi döntés után elmondta: csalódottak az ítélet miatt, de remélik, hogy a központ mindazonáltal felépül.

"A Nobel Központ fontos projekt, amelynek nagy kulturális és gazdasági jelentősége van az egész stockholmi régióban" – fogalmazott Jan Valeskog, a városi tanács építési ügyekben illetékes tagja, és hangsúlyozta, hogy a főváros fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Forrás: infostart.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások