épületek tervek cikk

Erő az anyagban: Ónix

A Studioartec „X Giornate” óraüzlete Bresciában


Katona Vilmos | 2011.08.09
A regionális kultúra leghűbb kifejezője az anyag. Az anyag rejtett ereje a korlátozott lehetőségekben a részletek és a kevés belső gazdagságának felfedezésére ösztönöz. E szellemben számos helyen serkennek új, az építőmesterség iránt hagyományos elhivatottsággal közelítő építészcsoportok. Bemutatásukra „Erő az anyagban” címen indítunk glosszát.

A Studioartec fiatal olasz tervezőkből álló építésziroda Bresciában. A stúdió alapítója négy, különböző szakterületről érkező konstruktív, haladó szellemű tervező. A kvartett egy eldugott Franciacorta-i olasz faluban, Monticelli Brusatiban kezdte pályafutását, ma két irodát tartanak fenn Bresciában és Monticelliben. Fiatalságuk okán csupán néhány megvalósult projekttel büszkélkedhetnek. Pár évvel ezelőtt a MiMoA internetes fórum, majd az Architectural Review, végül az Octogon is felfedezte őket. Legismertebb munkájuk a Monticelli Brusatiban épült Madonna della Rosa 14. századi kápolna újjáépítése és bővítése volt. A tiszta anyaghasználatról és a hely szellemének megértéséről tanúskodó alkotás az olasz fiatalok regionalizmus iránt érdeklődő új generációját vetíti elő. A kis léptékű építészetet meg nem vető, részletekben kiteljesedő tervezési metódusukat jól példázza 2005-ben épült óraüzletük is.

A Milánótól mindössze 80 km-re fekvő észak-olaszországi Brescia belvárosának két híres bevásárló-utcája a „X Giornate”-i csarnok és a Zanardelli sugárút. E két utca helyi és nemzetközi érdekeltségű üzletek miriádjának ad otthont, köztük a „Via X Giornate – Orologi da collezione”-nek, amely antik és egyedi tervezésű órákat árusít főként külföldről érkező luxusklientúra számára. Az új építészeti enteriőr szervezésének különlegessége, hogy tetszőleges külső nézőpontból is egészében belátható. A terv meggyőző és érzelmekre ható légkört kíván teremteni az üzletek füzérében.

Az áruválasztékot belülről világított ónixfalakból épített kirakatcellák keretezik, melyek az órák különlegességét és a hely ünnepélyességét hivatottak hangsúlyozni. Az emeletre üreges cor-ten acéldobozokból szerkesztett, íves vonalú egykarú lépcső vezet, ahol az üzlet stúdiója és finommechanikai laborja helyezkedik el. A felhasznált anyagok között meghatározó a római travertinből készült padlóburkolat és a határoló falak fehérségét adó gipszvakolat. A tér elemi erejű designját Andy Warhol és Mario Schifano kortárs művei színesítik, amelyeket a csarnokban sétálók akadálytalanul megtekinthetik. Az üzlet összetett funkciója így a kiállítótér szerepével is kiegészül.

Építészek: Studioartec (www.e-artec.it)
Helyszín: Brescia, Olaszország
Tervező Csapat: Bruno Tonelli, Massimiliano Gorlani, Marcello Peli, Giovanni Mosca
Projekt terület: 50 m2
Kivitelezés éve: 2005
Fotók: Bruno Tonelli

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások