Java | 2018. május 28.
     
India egyik állama, Ándhra Prades számára tervezett két épületet a Foster + Partners építésziroda. Ezek központi elemei annak az új fővárosi gigaprojektnek, amely a Krishna folyó partján mintegy 217 négyzetkilométeren épül fel, hirdetve az örök életet és a folyamatosságot a buddhizmus tanítása szerint.

2014-ben Ándhra Prades államból kivált egy nagyobb terület, amely Telangana néven új indiai államként szerveződött meg. A korábbi közös főváros, Hyderabad pedig az újdonsült államhoz került. Ezért van szükség új fővárosra. Az új település az Amaravati nevet kapta, amely egyébként egy közeli ősi falu nevéből származik. Ez fontos helyszín a hinduk és a buddhisták számára is, hiszen mindkét világvallás rendelkezik itt egy-egy ősi templommal. A név így az állam egyik régi szimbóluma, amely jelképezi az itt élők identitását és történelmét. A várost hivatalosan 2015-ben alapították meg, és a Foster + Partners két jelentős épülettel járul hozzá a fejlesztésekhez.

A két legfontosabb projekt a város központjában a Legfelsőbb Bíróság és a Törvényhozás épületei lesznek, de emellett számos adminisztrációs épületet is megálmodtak. A nemrég bemutatott tervek felgyorsították a gigafejlesztést, hiszen Foster nemrég találkozott Indiában a helyi állami tisztviselőkkel is, akik komolyan gondolják a városépítést. A kormányzati komplexum mintegy 5 km2-es területen épül majd meg a folyóparton, amely a város szinte mértani tökéletességgel megrajzolt közepe lesz.

Az egyik, a törvényhozás épülete egy tó kellős közepén áll majd. Az épületet egy hatalmas kúp fedi, amely az ég felé tör, jelezve, hogy a megválasztott képviselők az állam legmagasabb rangú tisztviselői. A kúp alatt üres tér, egy hatalmas agora fogadja majd a törvényhozókat és az állampolgárokat, ahol minden vélemény meghallgatásra talál. A transzparencia és a minden sallangtól mentes tér a törvényhozói munka átláthatóságára összpontosít.

A Legfelsőbb Bíróság épülete hagyománytisztelő, s ennek megfelelően tetőszerkezetében lépcsőzetes, amely India ősi sztúpáira emlékeztet. A hagyományos templomi belső elrendezés során koncentrikus tereket hoznak létre, ezáltal biztosítva az állandó cirkulációt, amely az életet és a vitalitást jelképezi. A belső udvar és a tetőkert a fenntarthatóság jegyében a zöldet hozza be az épületbe, mintegy szimbiózist teremtve az emberi civilizáció és az éltető természet között.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei:
Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Városligetben
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa
Újra régi pompájában a Veszprémi Érseki Palota
Tervezőcsere – Az Elysium luxus lakópark máris szerkezetkész állapotban van
3h_3 ház – ünnepi kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket
Az UNStudio és a Hardt bemutatta az európai hyperloop-állomások prototípusának látványterveit
A MÁS Stúdió két fiatal építésze saját tervezésű kápolnájában tartotta esküvőjét
Megújult a régóta üresen álló Bánffy-palota a Bimbó úton
Közösségépítő templomegyüttes készül Dömsödön
A Testnevelési Egyetem új központi épületének átadását is ünnepelték a tanévnyitónKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)