tervek cikk Biggeorge Property Buszesz óbuda Waterfront City

Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén


Java | 2018.06.11
Az egykori Buszesz területén a legújabb tervek szerint irodák és okos lakások épülnek a panelházsor mögött. Az Okos Otthonok ötletpályázatán egy fiatal építészpáros, Szénássy Péter és Kovács Zsolt Kristóf által idén februárban bemutatott tervek szerinti lakóépület tervezése már folyamatban van.

A második világháború után ez a gyár sem kerülhette el az államosítást, és a későbbiekben a termelés növekedésével folyamatosan bővítették kapacitásukat. 1971-től a Szeszipari Vállalatok Trösztjének egyik vállalataként Budapesti Szeszipari Vállalat néven működött. Innen a Buszesz elnevezés. Ekkorra a cég profilja kibővült az üdítőital-gyártással is. A Buszesz 1992-ben alakult részvénytársasággá, osztrák többségi tulajdonnal. A 2000-es évek végén eladták a területet, és átalakult a gyártás is: a fő profil az „Óbudai Gyémánt” ásványvíz palackozása lett. A gyártó- és palackozóüzemet később Albertirsára költöztették.

A szabályozási terv utolsó változata szerint a gyár téglakéményét, és az 1880-as években épült központi csarnokot nevezték meg mint védett épületegyüttest a műemlékvédelmi szakemberek. (A terület alatt egy nyilvántartott régészeti lelőhely is húzódik, az is általános védelem alatt áll.) Zeke Gyula így írt a volt Buszesz épületeiről az Óbudai Anzikszban," A fehér ház Óbudán" című, tavaly megjelent cikkében: „Fehér házunk másfélszáz éves csupán, ám a falai közt még mindig csodaszép belsőépítészeti elemeket őriz: öntöttvas lépcsőkorlátot, szegecselt tartóíveket, egyebeket… Ereszkedő gerincmagasságú, háromtraktusos, óriás mozdony körvonalai vetülnek így elénk, amelynek kéménye is van”.

A volt óbudai szeszgyár területe Waterfront City néven alakul át modern városnegyeddé. A bontási munkálatok már a vége felé közelednek. A társaság az alábbi tájékoztatást adta: „Jelenleg valóban a koncepcióterv készítése folyik. A terveket folyamatosan egyeztetjük a főépítészi irodával. Vegyes funkciójú fejlesztésben gondolkodunk. A központi épületben kereskedelmi és irodai funkciók kialakítását tervezzük. Meg kell említeni, hogy a központi helyi védett épület nagyon rossz műszaki állapotban van. Az elmúlt évtizedek átalakításai miatt a Zeke Gyula által leírtakat már csak nyomokban lehet felfedezni. A tervezett beruházással összefüggésben az Óbudai Önkormányzattal kötöttünk egy megállapodást, melynek keretében cégünk jelentős közösségi fejlesztéseket vállalt a környéken, melyeket a beruházással párhuzamosan, ütemezetten fogunk megvalósítani”.

Egy legalább 6 méter széles, látványos sétaút, a Budai Promenád a területen halad majd át, és pozitívnak ítélhető az a tény, hogy a telek Dunától távolabbi felén a paneleknél magasabb házak építése is engedélyezett. A két fiatal tervező még idén februárban mutatta be a „Jövő otthonai” ötletpályázaton, hogy milyen lakásokat képzelnének el ide. Ahogyan fogalmaztak: a legnagyobb kihívást az urbanista vonal és a jövőbeli vízió összehangolása jelentette számukra. Terveikre a Helsinki városában található Arabianranta negyed beépítési modellje hatott inspirálóan. Várjuk az új városrész épülését és szépülését!

Eredeti cikk: PestBuda.hu
Projekt oldala: Biggeorge Property

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások