hír épületek Egyesült Államok felhőkarcoló New York Richard Rogers

Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén


sebesp | 2018.06.13
Több mint tizenhat évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után elkészült a harmadik új felhőkarcoló a New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolt épületei helyén.

A 3 World Trade Center 329 méter magas épületénél hétfőn vágták át ünnepélyesen a szalagot. A Világkereskedelmi Központ épületkomplexum helyének beépítése körül hosszú vita zajlott a kormányhivatalok, a kereskedelmi központot fejlesztő Larry Silverstein, a biztosítók és a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói között, akik azt szerették volna, ha az egész helyszín megmarad emlékhelyként.

Az új, 2,7 milliárd dollárba kerülő, nyolcvanemeletes irodaházat a Pritzker-díjas Richard Rogers tervezte, ez lett New York ötödik legmagasabb épülete.

Az építkezés nem volt zökkenőmentes, többször is leállt. 2009-ben az újjáépítés költségein folyó vita miatt már-már úgy tűnt, a tervezett felhőkarcoló helyett egy négyemeletes "épületcsonk" készül.

A fejlesztő és a terület tulajdonosa, a New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóság közötti vita azonban végül lezárult, 2010-ben elindult az építkezés, de a hetedik szintnél finanszírozási okokból ismét leállt. Mint a 87 éves Silverstein felidézte, 2012-ben aztán jóra fordultak a dolgok, sikerült hozzájutni a szükséges forrásokhoz.

Az egykori ikertornyok helyén létrehozott emlékhely mellett a Világkereskedelmi Központ területén ma már három felhőkarcoló magasodik, a 72 emeletes 4 World Trade Centert is Silverstein építtette, a legmagasabbat, a Manhattan sziluettjét uraló 104 emeletes One World Trade Centert pedig a kikötői hatóság.

A hétfőn átadott felhőkarcoló Manhattan déli csücskén áll, a One World Trade Centerrel szemben, amely 541 méterével az Egyesült Államok legmagasabb épülete. Mellette található a Világkereskedelmi Központ elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás mintegy 3000 áldozatának emlékére emelt múzeum és műemlék.

A 2 World Trade Center épületén még dolgoznak, az építkezés folytatásához még nem teremtették elő a szükséges forrásokat, folyik a bérlők toborzása. A 3 World Trade Centerben kialakított irodák 40 százalékának már van bérlője.

Az új felhőkarcolók mellett hosszú évek késlekedése után a Ronald O. Perelman Előadóművészeti Központ építése is elkezdődött. A kulturális centrum, amely az erre a célra 75 millió dollárt adományozó milliárdos befektetőről kapta a nevét, 2020-ra készül el.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások