Múzeumok Éjszakája 2018 Pécs

Múzeumok Éjszakája 2018. június 23., szombat


d.adel | 2018. június 20.
     
A június 23-áról 24-ére virradó éjszaka egy szűk nemzedék óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe, Szent Iván napjának előestéje, a Szentivánéj, melybe még William Shakespeare is varázslatos szerelmi kalamajkát álmodott. Idén 16. alkalommal ezen az éjszakán megnyílnak a múzeumok kapui, és csaknem ezernél több program közül választhat az évről-év

A Múzeumok Éjszakája programegyüttesnek több megkezdett és formálódó hagyománya van. Ezek közé tartozik az is, hogy a Kultúráért Felelős Államtitkárság 2015 óta kiválaszt egy kiemelt témát és egy főszereplő várost. 

Az idei fő gondolat a Családok évéhez kapcsolódik. Ami összeköt: Család és Kultúra – ezzel a sokfelé elágazó, megannyi értéket, mint amennyi felfedezendő titkot rejtő mondattal segíteni és ösztönözni szeretnénk a Múzeumok Éjszakájához csatlakozó intézményeket. Ha a történelem horizontján nézzük, minden múzeum történetében szerepel egy vagy akár több fontos család, akinek szerepe és jelentősége köré múltat és jelent is fel lehet építeni. Másik oldalról a család az az egység, amelyet meg tud szólítani egy múzeum: nagyszülő unokájának, a szülő gyermekének tanítja meg, hogy egy múzeumban ne csak nézzen, hanem lásson is. 

Az idei év főszereplő városa Pécs lesz: az a városunk, mely már Európa Kulturális Fővárosa is volt. Ahogy akkor egész Európa láthatta déli városunk kulturális pezsgését, most egy nyári éjszakára újra ez a virtus és sokszínű kavalkád kerül a figyelem középpontjába. 

Minden évben van egy arca is a rendezvénynek: idén a választás Oláh Gergő zenészre esett, aki az elmúlt két hónapban számos izgalmas múzeumi kalandba keveredett. Az ezekről készült filmek megtekinthetők az esemény facebook-oldalán

Az országos és a fővárosi közlekedési társaságok idén is segítik, hogy az érdeklődők minél könnyebben és gyorsabban eljussanak egyik helyszínről a másikra: a különjáratokról és kedvezményekről részletes információkat az esemény honlapján találnak. 

Jegyvásárlás: Jegymester
Forrás: Múzeumok Éjszakája

A szerző legújabb cikkei:
Júliusban újranézhetőek a Budapesti Építészeti Filmnapok legjobbjai
Hamarosan elkészül a Városliget parkfejlesztésének első üteme + videó
Átadták az Őrségi Nemzeti Park fogadóépületét és látogatóközpontját
Irodaház lobby Skanska módra – olyan, mint egy svéd nyári lak
Elkezdődött a győri állatkert fejlesztése
Napfény, friss levegő, jóllét: egy egészséges otthon hozzávalói
Lakóházakat építenek háromdimenziós nyomtatóval Eindhovenben
Az Y és Z generáció adhat új funkciót a Bálnának vagy a MÁV-székháznak
Féltik állásukat a robotoktól az építőiparban egy felmérés szerint
Világszínvonalú márkák újragombolva
Velencei Biennálé – Hatvanhárom ország az építészeti seregszemlén
Négy nyári hétvégére ismét a gyalogosoké lesz a Szabadság hídKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: