hír tervek cikk Zaha Hadid Architects Morpheus Makaó Kína

A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban


Java | 2018. június 22.
     
A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot – hangsúlyozta Viviana Muscettola, a ZHA projektigazgatója.

Az építészet és a határtalan design érdekessége is pontosan ebben rejlik, hisz semmi nem utal a hagyományos építészeti tipológiára. A Morpheus szálló nevében a tervezők egyedülállóan új építészetet fejlesztettek ki.

A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben.

A Zaha Hadid Architects mutatta be részletesen a Morpheus szállodát Makaóban az átadási ünnepségen A Morpheus, Macau városának megvalósult álmai közé tartozik, mely a fejlesztők tulajdonában lévő "Melco Resorts and Entertainment"-tel szerves egységet képez, s így válik "integrált szórakoztató" üdülőhellyé. Az üdülőhely étkezési és vásárlási helyeket és kaszinót is kínál. A makaói kaszinók és bevásárlóközpontok idén nyáron felkészültek a látogatók beáramlására, s ma már a régen várt 55 kilométeres Hong Kong-Zhuhai-Macau híd köti össze az üdülővárost Hongkonggal és a szárazfölddel.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei:
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a Millenárison
A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte
Új épületekkel jubilált a 20 éves Graphisoft Park
Nemzetközi Zöld Építés Hete 2018 szeptember 24-30 – Green Walk 2018
Nem várt kihívással szembesültek a csepeli Szabadkikötő első irodaházának tervezői
Műemlékfelújítás és bővítés is várható az Állatorvostudományi Egyetem épületállományában
Átadták Újpest hatszintes vegyes funkciójú vásárcsarnokának piaci részlegét
Büszkék a törökbálintiak az átadott új, modern városházára
A zöld építészet ikonjává válhat Ausztrália legmagasabb, csavart felhőkarcolója
Közép-Ázsia első földalatti rendszere, a szépségéről elhíresült Taskent metró
Új székházba, a megújult Andrássy út 101-be költözik a Magyar Művészeti Akadémia
A Dubai Square technológia vezérelte megaplázája a budapesti WestEnd 2 Central Parkjához is mintául szolgál + videó
Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai LovasközpontKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)