hír tervek cikk Zaha Hadid Architects Morpheus Makaó Kína

A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban


Java | 2018. június 22.
     
A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot – hangsúlyozta Viviana Muscettola, a ZHA projektigazgatója.

Az építészet és a határtalan design érdekessége is pontosan ebben rejlik, hisz semmi nem utal a hagyományos építészeti tipológiára. A Morpheus szálló nevében a tervezők egyedülállóan új építészetet fejlesztettek ki.

A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben.

A Zaha Hadid Architects mutatta be részletesen a Morpheus szállodát Makaóban az átadási ünnepségen A Morpheus, Macau városának megvalósult álmai közé tartozik, mely a fejlesztők tulajdonában lévő "Melco Resorts and Entertainment"-tel szerves egységet képez, s így válik "integrált szórakoztató" üdülőhellyé. Az üdülőhely étkezési és vásárlási helyeket és kaszinót is kínál. A makaói kaszinók és bevásárlóközpontok idén nyáron felkészültek a látogatók beáramlására, s ma már a régen várt 55 kilométeres Hong Kong-Zhuhai-Macau híd köti össze az üdülővárost Hongkonggal és a szárazfölddel.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei:
E.ON Energy Globe Magyarország díjjal tüntették ki Nagypálit, az ország legzöldebb falvát
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányra
Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél
Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik
A Sberbank gigantikus székháza az "orosz Szilícium-völgyben" épül
Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató
Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában
A Magyar Állami Operaház misztériuma a színfalak mögött – a részletekbe Zoboki Gábor avat be
Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül
Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)