hír tervek cikk Zaha Hadid Architects Morpheus Makaó Kína

A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban


Java | 2018. június 22.
     
A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot – hangsúlyozta Viviana Muscettola, a ZHA projektigazgatója.

Az építészet és a határtalan design érdekessége is pontosan ebben rejlik, hisz semmi nem utal a hagyományos építészeti tipológiára. A Morpheus szálló nevében a tervezők egyedülállóan új építészetet fejlesztettek ki.

A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben.

A Zaha Hadid Architects mutatta be részletesen a Morpheus szállodát Makaóban az átadási ünnepségen A Morpheus, Macau városának megvalósult álmai közé tartozik, mely a fejlesztők tulajdonában lévő "Melco Resorts and Entertainment"-tel szerves egységet képez, s így válik "integrált szórakoztató" üdülőhellyé. Az üdülőhely étkezési és vásárlási helyeket és kaszinót is kínál. A makaói kaszinók és bevásárlóközpontok idén nyáron felkészültek a látogatók beáramlására, s ma már a régen várt 55 kilométeres Hong Kong-Zhuhai-Macau híd köti össze az üdülővárost Hongkonggal és a szárazfölddel.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei:
Élményközponttá alakul át a 20 éves Campona
Emlékhely épül a lerombolt Regnum Marianum-templom helyén a Városligetben
Az Óbuda Építész Stúdió Kft nyerte az NKE Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ tervpályázatát
A Főmterv és a Viköti tervezi a hármas metró meghosszabbítását
Visszanyeri régi fényét a történelmi jelentőségű zuglói Róheim-villa
472 méterre nyúlik majd a világ legmagasabb lakóháza New Yorkban
Rákosmente multifunkcionális sportcsarnokkal gyarapodik
Átadták a martonvásári Brunszvik-kertet – hamarosan itt épül az MTA új Agrárinnovációs Centruma is
55 kilométeren tekereg a világ leghosszabb tengeri "hídkígyója"
Űrtechnológiát képviselő üveghomlokzat a Tóparkban
Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Városligetben
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nélKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)