Födelmesi Tamás | 2018. június 24.
     
Ez a fehér modern épület a Cheonggye-völgyben helyezkedik el – vagy inkább emelkedik ki belőle? Nézőpont kérdése! Elgondolkodtató, hogy hogyan tudunk illeszkedni az épülettel az őt körülvevő természeti környezetbe. Illeszkedés-e a nem illeszkedés?

Az épület előtt egy mesterséges tó helyezkedik el, amelyet a gyönyörű hegyekkel körülvett völgyben hoztak létre évekkel ezelőtt. A tó és a hely a zöld környezetnek és a hegyeknek köszönhetően nyugodtságot sugall. Ez lehet az oka annak, hogy ez a terület nagyon titokzatos és drámai, mintha egy olyan helyen lennénk, amelyet nem az ember teremtett.

Az épületek úszótelkes módon helyezkednek el a tó körül. Tudatosan nem engedik a sűrű beépítést a területen. A szórványos telekstruktúrának köszönhetően sokkal szorosabb kapcsolat alakul ki a természet és az épület között.

Az építészek elsődleges célja az volt, hogy értelmezzék azt a határt, ahol az ember találkozik a természettel, ezáltal pedig egy olyan struktúrát hozzanak létre, amely kommunikál, nem pedig megszakítja a kettő közti kapcsolatot.

Úgy gondolom, hogy ebben az esetben az épület nem akar illeszkedni anyaghasználatával a tájba, sokkal inkább a nagy üvegfelületekkel próbál kommunikációt kialakítani az épület és a természet közt. A tulajdonos számára tökéletes panoráma nyílik az épület körül elterülő hegyekre és a tóra. A rideg külsőt a meleg felületű padlóburkolatok jól ellensúlyozzák.

Építész:  Jaemin Yoon
Helyszín: Sancheong-gun, Dél-Korea
Építés éve: 2016

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei:
Föld alá bújtatott gépszín
Manilai fehér kocka
Arányos nagyítás
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból
Újragondolt családi ház Svájcból
Passzívház a Fekete-erdőből
Parazita építészet a Beszkidekben
Kínai történelmi ház renoválása
Modern villa Izraelben
Kockaház (kádárkocka) tervgyűjtési felhívás
Játékos terek Erdélyben



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)