Ware-Nagy Orsolya | 2018.06.25
Változatos programokkal kívánják népszerűsíteni és ismertté tenni a Sanghaj építészeti arculatát meghatározó, eredetileg szlovák-magyar építész, Hudec László munkásságát a 2018-2019-es Hudec László Emlékév alkalmából.

A Magyar Építőművészek Szövetsége és az Emberi Méltóság Tanácsa közös elhatározással Hudec László Emlékévet hirdetett 2018-2019 évekre a művész születésének 125. és halálának 60. évfordulója alkalmából.

Az emlékév célja a hazánkban kevésbé ismert, de Sanghaj történelmi arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszü építész életművének bemutatása, a kínai-magyar kapcsolatok megerősítése és a szlovák-magyar közös történelmi múlt megismertetése.

Az emlékév szervezésére 2018. június 21-én megalakult a Hudec László Emlékév Testület, amelynek tagjai:

Balogh Balázs DLA, Ybl-díjas építész – a Hudec László Emlékév Testület tagja
Csejdy Virág, Hudec Kulturális Alapítvány, elnök-kurátor – a Hudec László Emlékév Testület tagja
Kiss-Stefán Mónika, Real Pictures Kft., producer, rendező – a Hudec László Emlékév Testület tagja
Krizsán András DLA, Magyar Építőművészek Szövetsége, elnök – a Hudec László Emlékév Testület társelnöke
Dr. Lomnici Zoltán, Emberi Méltóság Tanácsa, elnök – a Hudec László Emlékév Testület társelnöke

Dr. Lomnici Zoltán elmondta, hogy tevékenyen részt vett a Szent László, a Mátyás Király és az Aranycsapat Emlékévek szervezésében is, és örömmel vesz részt a Hudec László Emlékév Testület munkájában is, amely arra hivatott, hogy a magyarság figyelmét felhívja a Kínában és Szlovákiában is elismert, kiváló építőművész munkásságára. Emellett a nemzetközi (kínai-magyar és szlovák-magyar) kapcsolatokat is erősíteni kívánják. Hudec László mint főépítész nagy hatással volt Sanghaj belvárosának kialakítására. Később Svájcban élt, majd az USÁ-ban telepedett le. Apai ágon szlovák, anyai ágon magyar származásúként mindkét kultúrához tartozónak vallotta magát.

Dr. Lomnici Zoltán továbbá felfedte, hogy Tarlós István főpolgármesterrel is egyeztettek az emlékév kapcsán, aki támogatását biztosította a Sanghaj és Budapest közötti kapcsolat erősítésének, illetve az emlékév sikerességének ügyében.

Csejdy Virág ismertette a következő másfél évre tervezett programokat: októberben Hudec László halálának 60. évfordulója alkalmábók szakmai workshop lesz Besztercebányán, Hudec születési helyén, novemberben pedig egy magyarországi megemlékezés keretében emléktábla avatására kerül sor. 2019 tavaszára a magyarországi és kanadai hagyaték bemutatását tervezik a Sanghaj Történeti Múzeummal együttműködve, vándorkiállítás formájában a kínai és a magyar közönség számára.

Kiss-Stefán Mónika játékfilm-betétekkel színesített dokumentumfilm forgatását tervezi – saját szavaival élve minden rendező álma egy ilyen kalandos életút, a hadifogságból Kínába érkező, és ott hamarosan a város arculatának meghatározó alakjává váló építész életének bemutatása.

Balogh Balázs is Hudec László eseménydús életére hívta fel a figyelmet, illetve hangsúlyozta, hogy ennek a fordulatokkal teli pályának a lenyomata látható Hudec László építészeti munkásságában, amelynek megismertetése a magyar közönséggel nagyon fontos.

Krizsán András beavatta a jelenlévőket, hogy két hete Sanghajban emléktáblát avattak Hudec László tiszteletére, a Magyar Építőművészek Szövetsége nevében.

Mindezek után mindannyian aláírták a Hudec László Emlékév Testület alakuló dokumentumát.

Forrás: sajtótájékoztató, sajtóanyag

További információ: A Hudec Kulturális Alapítvány magyar nyelvű honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások