hír tervek cikk Millenáris Széllkapu fejlesztés parképítés Ganz

Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt


Java | 2018. június 25.
     
Az új alagútnak köszönhetően máris megszűnt a gépjárműforgalom a Fény utcának a Lövőház utca és a Kis Rókus utca közötti szakaszán. A Millenáris Park fejlesztésének köszönhetően a Mammut bevásárlóközpont melletti egykori Ganz-telepen megvalósuló projekt során több hektárnyi zöldfelületet kap Bel-Buda.

A Millenáris Parkot 2001-ben adták, a gyártelep épületeinek részleges elbontása, illetve rehabilitációja után. A rendezvényhelyszín építészeti kialakításáért 2002-ben Europa Nostra díjat kapott. A bevásárlóközpont melletti rész azonban továbbra is kihasználatlanul és elhanyagoltan árválkodott. 2013-ban döntött a kormány a használaton kívüli terület rehabilitációjáról. A volt Gazdasági Minisztérium épülete és a Ganz épületek lebontása után 2015-ben kezdetét vehette az építkezés.

Az összesen hat hektáros városi park szimbiózisba áll majd a Millenárissal, ami továbbra is a rendezvények helyszíneként szolgál. A Millenáris Széllkapu viszont Bel-Buda tüdejévé válik telepített lombos fáival, gyepszőnyegével, és a már részben látható vertikális zöldfalával. A Mammut II bevásárlóközpont falát eltakaró függő növényfal vázszerkezete egy 5 000 m2-es, 20 m magas acélszerkezet lesz, amit kúszónövényekkel varázsolnak háromdimenziós vertikális zöldfelületté, ennek építése jelenleg zajlik. Hab a tortán, hogy a növényfüggönynek gyalogosjárdás kilátó is része lesz, amelyről az egész parkot beláthatják azok, akik veszik a fáradságot és felmásznak az impozáns kilátásért. Ez a park egyértelműen a rekreáció, lazulás, pihenés szolgálatába áll majd. Zöld vízi növényzettel borított tó is lesz a parkban, a csapadékvizet pedig – a fenntarthatóság szabályai szerint – összegyűjtve az itteni gazdag növényzet öntözésére használják majd. A középső traktusba jellegzetes formájú, nyíló virágszerű napelemes árnyékolókat helyeznek el, de elektromos autótöltőket is kialakítanak a mélygarázsban, egy e-mobilitást szorgalmazó információs központ mellett.

Az 500 férőhelyes, kétszintes mélygarázsba a Kis Rókus utca irányából lehet majd behajtani, kifelé pedig a Margit körút és Kis Rókus utca felé. A gyalogosok a föld alatti átjárón keresztül éjjel-nappal gondtalanul sétálhatnak a Lövőház és Kis Rókus utca között.

A park bővítése várhatóan 2019 nyarán befejeződik be.

Fotók forrása: Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.
Archív fotó forrása: Fotepan
Forrás: PestBuda, írta: Péter Lea
További információ a projekt honlapján

A szerző legújabb cikkei:
E.ON Energy Globe Magyarország díjjal tüntették ki Nagypálit, az ország legzöldebb falvát
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányra
Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél
Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik
A Sberbank gigantikus székháza az "orosz Szilícium-völgyben" épül
Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató
Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában
A Magyar Állami Operaház misztériuma a színfalak mögött – a részletekbe Zoboki Gábor avat be
Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül
Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: