hír cikk Ferihegy 2B terminál

Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója


Java | 2018. június 27.
     
A nyolcmilliárdos beruházás befejezésével 5-6 millió fővel növekszik az utasforgalmi kapacitás. Augusztus 1-jén átadhatja a budapesti repülőtér 2B terminálján épülő új utasmólót a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. A projekt állásáról Stephan Schattney, a Budapest Airport műszaki központjának igazgatója számolt be egy sajtóbejáráson.

Ez a szokatlanul gyors befejezés a kivitelezők szorgalmán kívül annak köszönhető, hogy enyhe volt a tél, s így a vártnál gyorsabban haladtak a kivitelezői munkák. A 220 m hosszú területen tíz új utashíd és 27 új beszállókapu jön létre. A háromszintes móló a légi utasok várakozását, beszállítását, kiszállítását és útlevél-ellenőrzését teszi lehetővé. A Budapest Airport saját finanszírozású beruházása több mint tízezer négyzetméterrel növeli meg a nem-schengeni 2B Terminál utasforgalmi területét. Az új mólón 3 szélestörzsű és 4 keskenytörzsű repülőgépet tudnak egyszerre kiszolgálni, csak kesenytörzsűből pedig akár 10 is elfér egyszerre. Az utasmóló fejlesztése a móló épületén kívül az egyik, repülőgépek által használt gurulóút meghosszabbítását is magában foglalja. Emellett azonban a Budapest Airport azt is tervezi, hogy az A és B terminálokból nyíló utasbiztonsági áteresztő pontokon újabb utasbiztonsági ellenőrző sávot alakítanak ki, részben a SkyCourt kereskedelmi tereinek rovására.

Ezzel párhuzamosan zajlik az 1-es futópálya felújítása is. Az előzetes menetrendhez képest 15 nappal előbbre járnak az 1-es futópálya felújításával is (nagyrészt már lecserélték a beton burkolatot, és több fénysort, valamint leszállássegítő műszereket telepítettek), de a végső átadás időpontja egyelőre még bizonytalan. Az eredeti tervek szerint június 30-án kell visszaadni a pályát a repülőgép-forgalomnak.

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítésével jelentősen növekszik a Budapest Airport kapacitása, ami a repülőtér egyre növekvő utasforgalmával ismét egyensúlyba kerül.

Forrás: Infostart.hu

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások