Szeged versenyuszoda sportkomplexum Modern Városok Program

Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül


Java | 2018. július 2.
     
A szegediek régi álma valósul meg az Etelka soron az új fedett uszoda építésével. Lezajlott a közbeszerzés, de a beruházás költsége a korábban tervezettekhez képest több, mint 5 milliárd forinttal emelkedett. A kormány döntött, s ez alapján harminc napon belül 4,1 milliárd forint érkezik a város számlájára, jövőre pedig újabb12,1 milliárd forint.

Abban a szorult helyzetbe került a város, hogy a pénzhiány miatt majdnem kútba esett a beruházás is. Szerencsére a héten a kormány megemelte az uszoda építéséhez szükséges támogatást – magyarázta B. Nagy László ország gyűlési képviselő.

A nemzetközi színvonalú, mai követelményeknek megfelelő fedett uszodában lesz egy 50×25 méteres, tízpályás versenymedence, amely mobilan, egy mozgatható válaszfallal két kisebb pályává alakítható. Ehhez társul egy 1 169 fős fix, akadálymentes lelátó, ezek szintén megfelelnek a nemzetközi szabványoknak. Emellett egy bemelegítő és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence is része lesz a sportkomplexumnak. Az említetteken túl konditermet, irodákat, üzlethelyiségeket és gyermekmegőrzőt is kialakítanak majd.

Két éve kezdődött a beruházás tervezése, amely most elérkezett a beruházási fázishoz – mondta lapunknak Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette, mindez annak köszönhető, hogy megszületett a kormánydöntés a teljes forrás biztosítására, amely az előkészítési feladatokkal együtt több mint 16 milliárd forint. A kormánybiztostól azt is megtudtuk, ezek kétharmada hazai forrás, kisebb része uniós támogatás.

Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok szegedi vízilabdázó régóta fájlalja, hogy Szeged az utolsó helyen van a sport infrastruktúráját tekintve a többi nagyvároshoz, például Miskolchoz vagy Debrecenhez képest. Véleménye szerint a lakosság nagy része ennek a ténynek köszönhetően híján van a biztos úszástudásnak, noha ma már sok szülő gondolja azt, hogy az úszás alapképzésnek számít.

Az Etelka sori sportuszoda építése még idén nyáron elkezdődik, és legkésőbb 2019 végén megtartják az ünnepélyes átadást.

Forrás: Délmagyar.hu

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások