Szeged versenyuszoda sportkomplexum Modern Városok Program

Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül


Java | 2018. július 2.
     
A szegediek régi álma valósul meg az Etelka soron az új fedett uszoda építésével. Lezajlott a közbeszerzés, de a beruházás költsége a korábban tervezettekhez képest több, mint 5 milliárd forinttal emelkedett. A kormány döntött, s ez alapján harminc napon belül 4,1 milliárd forint érkezik a város számlájára, jövőre pedig újabb12,1 milliárd forint.

Abban a szorult helyzetbe került a város, hogy a pénzhiány miatt majdnem kútba esett a beruházás is. Szerencsére a héten a kormány megemelte az uszoda építéséhez szükséges támogatást – magyarázta B. Nagy László ország gyűlési képviselő.

A nemzetközi színvonalú, mai követelményeknek megfelelő fedett uszodában lesz egy 50×25 méteres, tízpályás versenymedence, amely mobilan, egy mozgatható válaszfallal két kisebb pályává alakítható. Ehhez társul egy 1 169 fős fix, akadálymentes lelátó, ezek szintén megfelelnek a nemzetközi szabványoknak. Emellett egy bemelegítő és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence is része lesz a sportkomplexumnak. Az említetteken túl konditermet, irodákat, üzlethelyiségeket és gyermekmegőrzőt is kialakítanak majd.

Két éve kezdődött a beruházás tervezése, amely most elérkezett a beruházási fázishoz – mondta lapunknak Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette, mindez annak köszönhető, hogy megszületett a kormánydöntés a teljes forrás biztosítására, amely az előkészítési feladatokkal együtt több mint 16 milliárd forint. A kormánybiztostól azt is megtudtuk, ezek kétharmada hazai forrás, kisebb része uniós támogatás.

Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok szegedi vízilabdázó régóta fájlalja, hogy Szeged az utolsó helyen van a sport infrastruktúráját tekintve a többi nagyvároshoz, például Miskolchoz vagy Debrecenhez képest. Véleménye szerint a lakosság nagy része ennek a ténynek köszönhetően híján van a biztos úszástudásnak, noha ma már sok szülő gondolja azt, hogy az úszás alapképzésnek számít.

Az Etelka sori sportuszoda építése még idén nyáron elkezdődik, és legkésőbb 2019 végén megtartják az ünnepélyes átadást.

Forrás: Délmagyar.hu

A szerző legújabb cikkei:
E.ON Energy Globe Magyarország díjjal tüntették ki Nagypálit, az ország legzöldebb falvát
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányra
Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél
Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik
A Sberbank gigantikus székháza az "orosz Szilícium-völgyben" épül
Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató
Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában
A Magyar Állami Operaház misztériuma a színfalak mögött – a részletekbe Zoboki Gábor avat be
Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: