hír cikk gyárépítés robotika Ocado Anglia

Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában


Java | 2018. július 5.
     
A robotok uralma már nem a science fiction világa, hanem napjaink valósága. Az Ocado robotika rendszerű e-kereskedelmi logisztikai üzeme Dél-Angliában található, ahol az emberi munkát szinte teljesen átvették a robotok. Rendszerük alapja egy Kaptár névre keresztelt egyedülálló rácsos rendszer.

Az egyes kis rácsok úgy állnak össze szigorú logikai rendszerben, mintha egy kaptárt alkotnának. A rácsok sínrendszerén a szállítmányos dobozok mozognak, melyek mindössze mosógép nagyságúak. Ezek a szorgalmas, fáradhatatlan robotok összegyűjtik a vásárlók megrendeléseit, és elviszik azokra a kiszállítási pontokra, ahol az emberi munkaerő összeállítja a végleges, személyre szabott csomagokat. Majd a megrendeléseket felpakolják a kamionokra.

Egy légiforgalmi irányító rendszer vezérli azt a 700 robotot, amelyek mintegy három focipályának megfelelő méretű területen dolgoznak. A robotika technológiájának köszönhetően a logisztikai központ elképesztő teljesítményre képes, heti 65 000 rendelést képes teljesíteni.

Az Ocado ezt a robotizált technológiát nemrég eladta az USA legnagyobb élelmiszerbolt-hálózatának, a Krogernek, amely hatalmas terveket szövöget, hiszen Amerika-szerte húsz ilyen logisztikai központot szeretne megépíteni. Az Ocado a legnagyobb ilyen robotika rendszerű technológiát London közelében építi ki, ahol összesen 3 500 robot tevékenykedik majd, ami heti 200 000 megrendelést teljesít. Emellett az Ocado máris további négy szupermarket-hálózat részére értékesítette hálózatát Európában és Kanadában. A 2000-ben alapított vállalat az automatizált rendszer sikerének köszönhetően jelenleg mintegy 7-8 milliárd dollárt érhet.

A teljes cikk: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei:
E.ON Energy Globe Magyarország díjjal tüntették ki Nagypálit, az ország legzöldebb falvát
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányra
Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél
Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik
A Sberbank gigantikus székháza az "orosz Szilícium-völgyben" épül
Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató
A Magyar Állami Operaház misztériuma a színfalak mögött – a részletekbe Zoboki Gábor avat be
Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül
Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: