hír cikk gyárépítés robotika Ocado Anglia

Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában


Java | 2018. július 5.
     
A robotok uralma már nem a science fiction világa, hanem napjaink valósága. Az Ocado robotika rendszerű e-kereskedelmi logisztikai üzeme Dél-Angliában található, ahol az emberi munkát szinte teljesen átvették a robotok. Rendszerük alapja egy Kaptár névre keresztelt egyedülálló rácsos rendszer.

Az egyes kis rácsok úgy állnak össze szigorú logikai rendszerben, mintha egy kaptárt alkotnának. A rácsok sínrendszerén a szállítmányos dobozok mozognak, melyek mindössze mosógép nagyságúak. Ezek a szorgalmas, fáradhatatlan robotok összegyűjtik a vásárlók megrendeléseit, és elviszik azokra a kiszállítási pontokra, ahol az emberi munkaerő összeállítja a végleges, személyre szabott csomagokat. Majd a megrendeléseket felpakolják a kamionokra.

Egy légiforgalmi irányító rendszer vezérli azt a 700 robotot, amelyek mintegy három focipályának megfelelő méretű területen dolgoznak. A robotika technológiájának köszönhetően a logisztikai központ elképesztő teljesítményre képes, heti 65 000 rendelést képes teljesíteni.

Az Ocado ezt a robotizált technológiát nemrég eladta az USA legnagyobb élelmiszerbolt-hálózatának, a Krogernek, amely hatalmas terveket szövöget, hiszen Amerika-szerte húsz ilyen logisztikai központot szeretne megépíteni. Az Ocado a legnagyobb ilyen robotika rendszerű technológiát London közelében építi ki, ahol összesen 3 500 robot tevékenykedik majd, ami heti 200 000 megrendelést teljesít. Emellett az Ocado máris további négy szupermarket-hálózat részére értékesítette hálózatát Európában és Kanadában. A 2000-ben alapított vállalat az automatizált rendszer sikerének köszönhetően jelenleg mintegy 7-8 milliárd dollárt érhet.

A teljes cikk: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei:
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a Millenárison
A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte
Új épületekkel jubilált a 20 éves Graphisoft Park
Nemzetközi Zöld Építés Hete 2018 szeptember 24-30 – Green Walk 2018
Nem várt kihívással szembesültek a csepeli Szabadkikötő első irodaházának tervezői
Műemlékfelújítás és bővítés is várható az Állatorvostudományi Egyetem épületállományában
Átadták Újpest hatszintes vegyes funkciójú vásárcsarnokának piaci részlegét
Büszkék a törökbálintiak az átadott új, modern városházára
A zöld építészet ikonjává válhat Ausztrália legmagasabb, csavart felhőkarcolója
Közép-Ázsia első földalatti rendszere, a szépségéről elhíresült Taskent metró
Új székházba, a megújult Andrássy út 101-be költözik a Magyar Művészeti Akadémia
A Dubai Square technológia vezérelte megaplázája a budapesti WestEnd 2 Central Parkjához is mintául szolgál + videó
Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai LovasközpontKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: