hír kiállítás épületek cikk Nyíregyháza Áálatkert jégkorszak Modern Városok Program

Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató

Megosztott első díjat nyert a Gav-Art Stúdió Kft. és a DEKON Kft.


Java | 2018. július 6.
     
Az izgalmas nyílt építészeti tervpályázatnak méltó koronája a reprezentatív kiállítás az önkormányzat Krúdy Gyula termében. A fotókat Ladányi Tóth Lajos, Nyíregyháza főépítésze, a zsűri tagja készítette. Itt bárki megismerheti az összes pályamunkát, köztük kiemelten a zsűri által legjobbnak ítélt megosztott első díjazott két pályaművet.

A nyíregyházi önkormányzat a Modern Városok Program keretében közel 3 milliárd forintot nyert arra, hogy a folyamatosan fejlődő állatpark jégkorszaki interaktív állatbemutatóval gazdagodjon.

„Részt vettem már néhány tervpályázat zsűrizésében, ez a mostani is érdekes volt – jelentette ki Veres István városi főépítész. – A szokatlanságát az állatparki környezet különlegessége adta. Hosszas tanakodás után döntöttünk a díjazottakról, végül megosztott első helyet hirdettünk ki. A Gav-Art Stúdió Kft. pályázata egy olyan jégtömböt szimbolizál, amelyben található az ikonikus megjelenésű jégkorszaki élmény. A DEKON Kft. munkája a feltárási útvonal következetes, lineáris, dinamikus megfogalmazásával tűnt ki a mezőnyből. Minél több ötletet szerettünk volna meríteni. Azzal, hogy most kihirdettük a díjazottakat, nem az a helyzet állt elő, hogy az első helyezettek munkái valósulnak meg. A város tárgyalásokat kezdeményez, és figyelembe veszi az összes beépíthető javaslatot. Fontos a praktikum, a fenntarthatóság és az, hogy mennyire alkalmas az állattartásra. Nem árulok el titkot azzal, hogy volt olyan pályamunka, ami tetszetősnek tűnt esztétikailag, viszont zoológiai szempontból nem felelt meg a kritériumoknak. Nekem a Gav-Art Stúdió Kft. attraktív pályázata tetszett a legjobban.”

Végeredmény

A bíráló bizottság 4-4 millió forintos megosztott első díjat adott a Gav-Art Stúdió Kft.-nek (Gáva Attila) és a DEKON Kft.-nek (Horváth Sándor). Második díjat nem adtak ki, 2 millió forintos harmadik díjjal illették az Építész Stúdió Kft.-t (Félix Zsolt). Másfél millió forintos kiemelt megvételben részesült a B5 Építészstúdió Kft. (Balázs Tibor), míg egymillió forintos rangsorolás nélküli megvételű minősítést kapott a budapesti Tarka Kft.

A kéthektáros területen felépülő 9 000 m2-es épület a tervek szerint bezárható kupolát kap, így nyáron az egész épületet lehűthetik a kívánt hőmérsékleti értékre, temperált helyet biztosítva az állatoknak. Itt kapnak majd helyet ugyanis a jegesmedvék kifutói és medencéi is- tudtuk meg Gajdos Lászlótól, az állatpark igazgatójától. A különleges jegesmedve-bemutató mellett rénszarvasokat és a pingvineket is nézegethetünk majd, de megépül a hideg tengerek élővilágát bemutató akvárium és egy különleges látogatói vízi úton is körbejárhatunk – tette hozzá az igazgató.

Európában egyedülálló múltbéli világ tárul majd az idelátogatók elé 2020 után.

Fotók: Ladányi Tóth Lajos főépítész, Magyar Építők
Forrás: Szon.hu

A szerző legújabb cikkei:
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a Millenárison
A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte
Új épületekkel jubilált a 20 éves Graphisoft Park
Nemzetközi Zöld Építés Hete 2018 szeptember 24-30 – Green Walk 2018
Nem várt kihívással szembesültek a csepeli Szabadkikötő első irodaházának tervezői
Műemlékfelújítás és bővítés is várható az Állatorvostudományi Egyetem épületállományában
Átadták Újpest hatszintes vegyes funkciójú vásárcsarnokának piaci részlegét
Büszkék a törökbálintiak az átadott új, modern városházára
A zöld építészet ikonjává válhat Ausztrália legmagasabb, csavart felhőkarcolója
Közép-Ázsia első földalatti rendszere, a szépségéről elhíresült Taskent metró
Új székházba, a megújult Andrássy út 101-be költözik a Magyar Művészeti Akadémia
A Dubai Square technológia vezérelte megaplázája a budapesti WestEnd 2 Central Parkjához is mintául szolgál + videó
Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai LovasközpontKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: