sebesp | 2018. július 9.
     
A rezidencia egy zsákutca végén helyezkedik el, a Los Angeles-i legendás Mulholland Drive fölé emelkedő hegyoldalon. Eredetileg 1961-ben épült, a nemrégiben elkészült felújítás és bővítés a múlt század közepének építészetét tükrözi.

A Heusch Inc koncepciója alapján a terepkiemelést a kerti oldalon körben támfalakkal megnövelték, ezzel sík területet hoztak létre egy íves medence számára, amely így rétegvonalra ül. Ezzel a végtelenített medence vízfelületének pereme a távolban fekvő belváros látványának előterébe került. Hogy elegendő hely legyen a medence számára, az eredeti nappalit lebontották, mert egyrészt kevéssé volt megnyitva a kert felé, másrészt akadályozta a rálátást a belvárosra.. Az újonnan kialakított tér lehetővé teszi a nappali megnyitását három oldalról, ezáltal zavartalan összeköttetést biztosítva a belső és a külső tér között.

A terazzó burkolatot úgy választották ki, hogy a két területrészt még inkább összekösse, és ugyanazt a felületet használják a fürdőszobákban és a konyhai munkalapokhoz.

Az 1 730 m2-es telken fekvő 550 m2-es épület a felújítása során felhasznált anyagok mentén rétegződik, melyek a vakolat, a kő, a terrazzo és a nagy kiterjedésű üveg. Belsőleg egyedi, nyitott terek láncolataként lett újragondolva az épület, amelyek maximális kilátást engednek a kültér felé.

Fotók: Gerhard Heusch via v2com

A szerző legújabb cikkei:
"Okospláza" épül Budapesten
Hatszintes parkolóház épül a Liszt Ferenc Repülőtéren
Hogyan fűtött be Gehry a szomszédoknak?
Angyalföldi retro blues
Élményközpont lesz a Postapalotában
Négy és fél milliárd forintból újul meg Ybl (vagy Bukovics) ékszerdoboza
Kozma Klasszik – Kozma Lajos-kiállítás a Műcsarnokban
Állami alkalmazottak tervezik a pénzügyminisztérium Várba költözését
Elkészült az ország legnagyobb irodaháza
Földből kinőtt hétvégi házak Mexikóból
Égbe szökő hullámtánc
Retorikamentes szépség: Sztárépítész tervezné újra a genovai hidat
Leégett a Nagyvárad főterén álló görögkatolikus püspöki palotaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)