sebesp | 2018. július 14.
     
Az ismert dán-izlandi képzőművész, Olafur Eliasson a Studio Olafur Eliasson építészeivel közösen alkotott irodaházat a Lego birodalom alapítójának leszármazottai számára egy dániai fjord vizén.

A vízben álló Fjordenhus új összeköttetést teremt a Vejle Fjord és Vejle város között. A vasútállomástól a kikötő felé tartva, a mesterséges kikötősziget, Havneøen tágas főtérén keresztülhaladva tűnik elő a Fjordenhus. Innen a látogatók gyaloghídon át érhetik el az épület földszintjét a Günther Vogt tájépítész által tervezett mólóról.

Az épület publikus, kettős belmagasságú bejárati szintjét az épület és a víz közötti kapcsolatnak szentelték, felhívva a figyelmet arra a síkra, ahol a szerkezet a felszín alá süllyed, boltíves külső falai pedig a környező part és a kikötő látványának keretét képezik. Az épületet körbeöleli a kikötő, melynek két zónája látható a kilátó teraszokról. Mind az építészeti a terek és Eliasson alkotásai párbeszédet folytatnak a víz folyamatosan változó felületével.

A négy egymást keresztező henger által alkotott Fjordenhus huszonnyolc méter magasra emelkedik. Ívelt nyílások adják az egyedi mázas téglákból épített hengeres homlokzat egyedi építészeti megjelenését. Az ívek összetett rendszerét, hengerek, elliptikus formák, és parabolikus ívek összefonódása hozza létre. Egyedülálló kontextusában, mely a természetes táj és az ipari környezet hibridje, az épület Vejle városának jövőjét jelképezi.

A Kirk Kapital cég új irodaháza a komplex kortárs művészeti alkotás újraértelmezését kínálja, mely Eliasson munkáit, egyedileg tervezett tervezett bútorokat és világítást is magába foglalva az építészet és a társművészetek összedolgozásának eredménye.

Forrás: olafureliasson.net/

A szerző legújabb cikkei:
Mégis felépítheti felhőkarcolóját a Mol a Kopaszi-gáton
Nyolcmilliárdot ad az állam az építészeknek és a mérnöknek
Kiírták a Közlekedési Múzeum pályázatát, világsztárok a tülekedők listáján
Szőrős és színes az új szingapúri felhőkarcoló
A magyar modernizmus újabb ikonikus képviselője tűnik el
225 milliót osztanak ki a szuperkórház-pályázatokra
Magyar látványtervező csapat nyert az Architizer A+ Awards-on – videó
Hello Wood: Megvalósultak az álmok
Kísérteties óriásvízesést építettek egy kínai felhőkarcoló oldalába – videó
Ez az, amire gondolok?
Napokon belül itt lesznek a szuperkórházak tervpályázatai
Ez nem zöldség: A répabetoné a jövő
A BIG strandja AarhusbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)