sebesp | 2018. július 14.
     
Az ismert dán-izlandi képzőművész, Olafur Eliasson a Studio Olafur Eliasson építészeivel közösen alkotott irodaházat a Lego birodalom alapítójának leszármazottai számára egy dániai fjord vizén.

A vízben álló Fjordenhus új összeköttetést teremt a Vejle Fjord és Vejle város között. A vasútállomástól a kikötő felé tartva, a mesterséges kikötősziget, Havneøen tágas főtérén keresztülhaladva tűnik elő a Fjordenhus. Innen a látogatók gyaloghídon át érhetik el az épület földszintjét a Günther Vogt tájépítész által tervezett mólóról.

Az épület publikus, kettős belmagasságú bejárati szintjét az épület és a víz közötti kapcsolatnak szentelték, felhívva a figyelmet arra a síkra, ahol a szerkezet a felszín alá süllyed, boltíves külső falai pedig a környező part és a kikötő látványának keretét képezik. Az épületet körbeöleli a kikötő, melynek két zónája látható a kilátó teraszokról. Mind az építészeti a terek és Eliasson alkotásai párbeszédet folytatnak a víz folyamatosan változó felületével.

A négy egymást keresztező henger által alkotott Fjordenhus huszonnyolc méter magasra emelkedik. Ívelt nyílások adják az egyedi mázas téglákból épített hengeres homlokzat egyedi építészeti megjelenését. Az ívek összetett rendszerét, hengerek, elliptikus formák, és parabolikus ívek összefonódása hozza létre. Egyedülálló kontextusában, mely a természetes táj és az ipari környezet hibridje, az épület Vejle városának jövőjét jelképezi.

A Kirk Kapital cég új irodaháza a komplex kortárs művészeti alkotás újraértelmezését kínálja, mely Eliasson munkáit, egyedileg tervezett tervezett bútorokat és világítást is magába foglalva az építészet és a társművészetek összedolgozásának eredménye.

Forrás: olafureliasson.net/

A szerző legújabb cikkei:
124 új épület lesz a Szentendrei Skanzen Erdély bemutatóján
Több helyen meg kell erősíteni az Iparművészeti Múzeumot, új engedélyezési terv készült
24,4%-kal nőtt az építőipar termelése augusztusban
Fosteréké az idei Stirling-díj
Jéglencse: 25 milliárdból épül sportcsarnok Székesfehérváron
Átadták a felújított Gül Baba türbéjét
Fal fellebben, festék loccsan
Embert ölt Fosterék ablaka
A korszerű funkciók figyelembevételével újult meg a Budai Vigadó
Az építészet ereje
Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
Föld alatt kötné össze a Déli és a Nyugati pályaudvart a kormányzat
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy átlagos kínai magasház tornyosul előttedKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)