sebesp | 2018. július 14.
     
Az ismert dán-izlandi képzőművész, Olafur Eliasson a Studio Olafur Eliasson építészeivel közösen alkotott irodaházat a Lego birodalom alapítójának leszármazottai számára egy dániai fjord vizén.

A vízben álló Fjordenhus új összeköttetést teremt a Vejle Fjord és Vejle város között. A vasútállomástól a kikötő felé tartva, a mesterséges kikötősziget, Havneøen tágas főtérén keresztülhaladva tűnik elő a Fjordenhus. Innen a látogatók gyaloghídon át érhetik el az épület földszintjét a Günther Vogt tájépítész által tervezett mólóról.

Az épület publikus, kettős belmagasságú bejárati szintjét az épület és a víz közötti kapcsolatnak szentelték, felhívva a figyelmet arra a síkra, ahol a szerkezet a felszín alá süllyed, boltíves külső falai pedig a környező part és a kikötő látványának keretét képezik. Az épületet körbeöleli a kikötő, melynek két zónája látható a kilátó teraszokról. Mind az építészeti a terek és Eliasson alkotásai párbeszédet folytatnak a víz folyamatosan változó felületével.

A négy egymást keresztező henger által alkotott Fjordenhus huszonnyolc méter magasra emelkedik. Ívelt nyílások adják az egyedi mázas téglákból épített hengeres homlokzat egyedi építészeti megjelenését. Az ívek összetett rendszerét, hengerek, elliptikus formák, és parabolikus ívek összefonódása hozza létre. Egyedülálló kontextusában, mely a természetes táj és az ipari környezet hibridje, az épület Vejle városának jövőjét jelképezi.

A Kirk Kapital cég új irodaháza a komplex kortárs művészeti alkotás újraértelmezését kínálja, mely Eliasson munkáit, egyedileg tervezett tervezett bútorokat és világítást is magába foglalva az építészet és a társművészetek összedolgozásának eredménye.

Forrás: olafureliasson.net/

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások