Födelmesi Tamás | 2018. július 15.
     
Az építész a gépszín megtervezésekor kihasználta a felette elhelyezkedő domb természetes lejtését. A projekt két elemet tartalmaz. Összességében a tájba illeszkedik, megőrizve annak folytonosságát, ugyanakkor nem zárja ki az építészeti karakterizációt, a táj mögött megbújva rejtőzik az épület a maga szerénységével és látszóbeton faldekorációjával.

Olaszországban járunk, Gavi területén, ahol újjászületőben van az ott kialakult gazdasági élet. Mindez a gazdaság fellendülésének köszönhetően, újabb operatív tereket igényel. Közülük a La Raia nevű gazdaság a legérdekesebb számunkra építészetileg, mert egyesíti a mezőgazdasági tevékenységet azáltal, hogy bizonyos alapítványi tevékenységekkel kombinálja mezőgazdasági munkáit, melyek célja, hogy védjék a területet érintő beavatkozásokkal szemben a művészeti és kulturális természeti értékeket. Azaz ne okozzanak tájsebeket az esetleges beavatkozásokkal.

Az épület egy egyszerű betonszerkezetből és a föld alatt megbúvó ívből áll, amely szépen a domb alá simul, és fedett tárolót biztosít a mezőgazdasági gépeknek valamint ezzel együtt el is rejti őket.

A természetes és a mesterséges fény a projekt fontos részét képezi: a belső tárolót természetes fénnyel világítják meg, és követi a nap mozgását. Éjszaka pedig az előre gyártott födémbe illesztett fénycsövek világítják meg, amelyek absztrakt és lineáris mintát rajzolnak naplementekor.


Építész: Deamicisarchitetti
Helyszín: Olaszország, Gavi
Építés éve: 2017
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei:
Meglévő házsor újragondolása Lengyelországban
Kívül-belül kőből
Modern betonhasáb Japánból
Téglalapok a fenyvesben
Egyszerűen élni a fenyvesben
Modern épület Baliról
Spanyol betonszalag
Manilai fehér kocka
Arányos nagyítás
Akarjunk a tájba illeszkedni?
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 8 (4 szavazatból)