hír épületek cikk Kína Makaó Apple Cotai Központ Foster+Partners új építés zöld építészet

Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél


Java | 2018. július 16.
     
Ez a terv igencsak különbözik az üvegezett homlokzatú épületeiktől. Az "ázsiai Las Vegas" néven ismert kikötőváros nyüzsgésére válaszul az Apple Cotai Központot a brit nemzetközi építészeti stúdió a nyugalom oázisaként bambuszerdővel veszi körül, és speciális, átlátszó üvegpanellel borítja, amely hatékonyan kirekeszti a zajt.

Az építés helyszíne, Makaó, Kína különleges közigazgatási területe az ország délkeleti partjainál. Területe egy átlagos budapesti kerületéhez mérhető, lakossága viszont egész Budapest népességének közel harmadát teszi ki, vagyis a Föld legsűrűbben lakott területe.
A Sands Cotai Central üdülőhelyen a múlt hónapban megnyitott üzlet már a második Apple áruház Makaón.
A Foster + Partners az Apple belsőépítész tervező csapatával kreatív együttműködésben dolgozott az autentikus dizájn megvalósítása céljából. A magas népsűrűség indokolta, hogy az épület környezetét valóságos bambuszerdővel vették körül, amely nemcsak hangulati elemnek tekinthető, hanem a levegő tisztításában is aktívan közreműködik. A tetőbevilágítókon keresztül áramlik be a napfény. "Egy nagyon egyszerű és tiszta, gyönyörű és elegáns épületet szerettünk volna létrehozni, amely kiegészíti a hangok, látnivalók és színek kavalkádját, miközben a tisztaságot és a csendet testesíti meg” – mondta Stefan Behling, a Foster + Partners stúdió vezetője
Az üveg és kő homlokzatot egy összetett, ötrétegű üvegszerkezet alkotja, amely két rétege közé rendkívül vékony kőrétegeket ragasztanak. Az így kapott panelek misztikusan áttetszővé válnak azáltal, hogy a fény valamennyire áthatol a több rétegen keresztül. A rétegek megtörtik és vissza is verik a fény egy részét.

Ez a közkedvelt ősi növény, a bambusz a belső terekben is kifejti jótékony hatását, hangulatos melegséggel tölti el a puritán, méretes aulát. Két nagyvonalú kőlépcső vezet a felső szintre, amelyet szintén eláraszt a ragyogó, természetes fény.

Forrás: Inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások