hír díj cikk Zöld Út Falufejlesztési Program fenntartható falu E.ON Energy Globe Magyarország díj Nagypáli

E.ON Energy Globe Magyarország díjjal tüntették ki Nagypálit, az ország legzöldebb falvát


Java | 2018. július 20.
     
A Zala megyei falu 1996 óta a megválasztott új vezetésnek hála hatalmas fejlődésen ment keresztül. Azóta mindent alaposan átgondolva, korszerűen és naprakészen valósítják meg terveiket, sokat pályáznak is. Nem eladják, hanem bővítik a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor erről még alig lehetett hallani.

Ennek elismeréseként a közelmúltban vehették át – korábbi számos elismerésük mellé – az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában Zöld Út Falufejlesztési Programjukért.

Köcse Tibor polgármestersége óta az egykor 272 lakost számláló Nagypáli lélekszáma 500 főnél is többre emelkedett, az átlagéletkort tekintve pedig megfiatalodott, mivel nincs elvándorlás, a fiatalok szívesen élnek ebben a modern, energiatakarékos faluban.

Sikeres pályázataiknak köszönhetően bioszolár fűtőmű kezdte meg működését, de telepítettek ide napkollektorokat és napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelemtelepet is. A pályázati önrészeket sikeres ingatlanfejlesztésekből, lakótelepük bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzák. Sokat spórolnak a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlájuk a harmadára csökkent, és az évek során elérték, hogy az önkormányzati épületek energiaigényének 70%-át már megújuló energiákból fedezik.

A Zöld Út Falufejlesztési Programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfa liget épül, s már nem csodálkozunk azon sem, hogy az önkormányzat szolgálati gépkocsija is elektromos autó, amelyet természetesen helyi töltőállomás lát el energiával. Nagy céljaik között az is szerepel, hogy a település minden háztartásában kizárólag megújuló energiát használjanak.

Fotó: MTI, Varga György
Forrás: Sokszinuvidek.hu

A szerző legújabb cikkei:
Új székházba, a megújult Andrássy út 101-be költözik a Magyar Művészeti Akadémia
A Dubai Square technológia vezérelte megaplázája a budapesti WestEnd 2 Central Parkjához is mintául szolgál + videó
Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai Lovasközpont
Kína leggazdagabb faluja felhőkarcolót emelt a kommunizmus utópiájaként
Óriáskezek tartják az "Arany hidat" Vietnámban
Mérföldkőhöz érkezett az Agora Budapest építése
Nagyszabású fejlesztés első üteme kezdődik idén a Fertő-tónál
Egy elsüllyedt világ ereklyéi kapnak víz alatti múzeumot a Titicaca-tó mélyén
Vonzó belvárosi szállodaként éled újjá a Főposta 146 éves patinás épülete
A gyermekek rehabilitációját szolgáló Démétér Ház új szárnyát adták át a Dél-pesti Centrumkórházban Ferencvárosban
Makovecz Imre Boldogasszony-kápolnájának alapkőletétele Zalaegerszegen
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányraKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: