keribadog | 2018.07.22
Régen, nagyapám idejében a lemez használata egy épületen csak a legszükségesebb helyekre szorítkozott, és többnyire egyszerű horganyzott vaslemezt alkalmaztak. Cinkből, rézből készült díszítőelemeket szinte csak kastélyokon, templomokon és középületeken helyeztek el. Manapság ez a tendencia teljesen megváltozott.

Ha Keszthely főutcáján sétálunk, és nemcsak a csillogó-villogó kirakatok nézzük, hanem felfelé is tekintünk, rögtön észrevesszük, miként örvendeztetik a ma már funkciójukat vesztett nagypolgári épületeket a lemezből készült ornamentikák.
Szakmánk egyik ágazata a díszműbádogos, akik előre szerkeszett sablonok alapján balusztereket, csúcsdíszeket, díszes vízgyűjtő üstöket készítenek épületeinkre.

Manapság a nyugati trendek hatására laposabb hajlásszögű, lemezzel burkolt tetőidomok és falak is épülnek, és a letisztult formák uralkodnak. Itt kerül előtérbe a bádogos. A modern alapanyaggyártó cégek számtalan színkombinációjú és bevonatú lemezt készítenek, amelyek helyes használatával egyedivé tehetjük otthonunkat. Magyarországon több nagy céget találunk, amelyek lemez homlokzatburkolatok kínálnak számunkra. Különböző anyagokból készülnek nagytáblás burkolatokat, de ezek számomra a családi házakat ipariassá, hideggé-rideggé teszi.

A profilozott homlokzatburkolatok szélességének, hosszúságának és irányának előre megtervezett kombinációja örök eleganciát kölcsönöz álmaink házának. Egyedi megoldások, extravagáns ötletek esetén jöhet szóba a bádogos, aki nem a sablon méretű lemezből dolgozik, hanem alkot.

Számos munkánk tükrözi a szakmánkra jellemző egyediséget. Legutóbbi munkánkban egy árnyékfugával ellátott famintás burkolatot készítettünk, ahol a PVC bevonatú lemezburkolat az apró részletekig valósághűen követi a fa karakterét. A 18mm széles és 20mm mély árnyékfugát a tető anyagaként szolgáló Rheinzink graphite-grey lemezbetéttel láttuk el. Így alkottunk a tömeggyártottal szemben egyedit a tulajdonosok legnagyobb örömére.

Így alakul át az idővel a díszműbádogos, aki nem a tetőt, hanem az otthonok homlokzatát díszíti lemezburkolattal, kézlenyomatát ott hagyva a jövő generációinak.

Kivitelező: Kéri Zsolt bádogos, Keszthely
Gyártó: Keribadog, Keszthely
Helyszín: Magyarország
Kivitelezés éve: 2017

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások