Java | 2018.07.24
A 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas építész még 2009-ben tervezte ezt a kápolnát, amely a pilisszántói, azonos nevű épületével szemben nem csak kőből épül, és annak puritán stílusától is eltér. Itt az organikus formák érvényesülnek. Az eseményen részt vett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, a város díszpolgára is.

A Gébárti-tó déli oldalán, a gát melletti ligetes részen tűzték ki a leendő épület sarokpontjait. Az építész halála után 2016-ban a magyar organikus építészet mestere gazdag örökségének ápolására, és valóra nem váltott műveinek megépítésére indult kormányprogram részeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma 60 millió forint támogatásban részesítette a kápolnaépítés pályázatát. Fülöp Tibor építész tervező készítette el a 68 m2 alapterületű kápolna megvalósításhoz szükséges dokumentumokat.

A rendelkezésre álló összeget 2017-ben az állam újabb 40 millió forinttal egészített ki, sé az Egerszegi Kapocs egyik rendezvényén is gyűjtés indult. Tavaly novemberben Fekete György segítségével rövid időn belül további 4 millió forint gyűlt össze.

A polgármester emléklappal köszönte meg dr. Buksa Ildikónak a kápolna felépítése érdekében végzett munkáját, Fülöp Tibornak a kápolna terveit, továbbá három magánszemélynek azt, hogy adományukkal támogatták a kápolna megépítését. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke egymillió forintot ajánlott fel magánvagyonából, ugyanekkora összeget adományozott Dóra János, a Forest Hungary Kft. vezetője, Horváth Tihamér, a Horváth-Ép Kft. vezetője pedig kétmillió forintot, amihez még felajánlotta a kápolnához szükséges közművek elkészítését is.

A Horváth-Ép Kft. generálkivitelezésével hamarosan elkezdhetik a Boldogasszony-kápolna építését.

Végül földbe helyezték az időkapszulát, amiben a napjainkra emlékeztető tárgyakat, dokumentumokat helyeztek el.

Forrás: MMA.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások