hír cikk exkluzív buildecon Délkelet-Európa eecfa ELTINGA építési piaci előrejelzés

Délkelet-Európa építési piaci kilátásai 2020-ig

EECFA elemzés 1.rész – 2018 Nyár


buildecon | 2018.07.27
A délkelet-európai régió (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia) erős gazdasági növekedést mutat, mely támogatja a magasépítési szektort. Mivel a régió lakáspiacának egy része rekord eredményeket produkál, megjelentek az első túlfűtöttségre utaló hangok. Az EECFA szerint viszont ezek a piacok messze vannak még ettől.

Ugyanakkor az építőiparban jelentkező munkaerőhiány (a régióból sokan Nyugat-Európában keresnek jobb megélhetést) egy olyan tényező, mely aggodalomra ad okot a jövőben. Az uniós alapok felhasználásának gyorsulásával a mélyépítés várhatóan pozitívan járul majd hozzá a növekedéshez 2020-ig.

Bulgária építési teljesítmény várhatóan 8,8%-os növekedést fog elérni 2018-ban. Az építési szektor sztárja a lakásépítés, mely a jobb foglalkoztatás, a magasabb reáljövedelmek, valamint a lakosság nagyvárosokban történő koncentrációjának köszönhető. Emellett a folyamatos gazdasági fejlődés növelni fogja a nem-lakáscélú magasépítési projektekbe történő beruházásokat. Az EU-s alapok jobb felhasználása miatt a mélyépítési szegmens várhatóan nagymértékben hozzá fog járulni a következő néhány év növekedéséhez. Ezért 2019-re és 2020-ra további 7,1%-os és 6,0%-os növekedés prognosztizálható a teljes bolgár építési piacra.

2020-ig Horvátország építési teljesítménye várhatóan tisztes sebességgel fog nőni (2017-ben 2,2%-kal, 2018-ban 11,6%-kal, 2019-ben és 2020-ban 6,2 illetve 4,0%-kal). Különösen jól teljesítő ágazatok közé tartozik a hotelépítés, az oktatás és az egészségügy, valamint bizonyos mélyépítési alágazatok, különösen a vasútépítés. Azonban egy esetleges világkereskedelmi háború, az Agrokor-válság és a gyorsan növekvő építési költségek veszélyeztetik Horvátország építőiparát, bár szerencsére még egyik sem jelent közvetlen veszélyt. 2021-ben, vagy rögtön utána, a növekedés valószínűleg számos fontos ágazatban csökkenni fog, mivel a horvát felzárkózási szakasz fokozatosan véget ér. Azt azonban, hogy ez pontosan mikor és hogyan realizálódik majd még nem lehet tisztán látni.

Az EECFA szerint Románia lakás- és nem-lakásépítési szegmenseinek kiváló teljesítménye idén is folytatódni fog, és a mélyépítés gyenge teljesítménye ellenére a teljes építési piac várható növekedése 2018-ban 7,1% lesz. (2017-ben +6,8% volt). Az EU által társfinanszírozott projektek megvalósulása miatt várható, hogy a mélyépítés enyhén javulni fog, és a teljes építési teljesítmény 2019-ben 6%-kal fog bővülni. 2020-ra a lakásépítés bővülése lassulni, a mélyépítés stabilizálódni látszik, így a teljes építés növekedését ebben az évben csupán 2,7%-osra becsüli az EECFA.

Szerbiában az építőipar a bővülés harmadik évében van, és minden mutató további növekedést mutat az előrejelzési horizonton. A makrogazdasági környezet egyre kedvezőbb, és a külföldi befektetések szintje is felülmúlta a rekordszintet. A magasépítés folyamatos fellendülést mutat, melyet a kormány új, nagy infrastrukturális projektekkel fog még növelni. Ez azt jelenti, hogy az építési teljesítmény az elkövetkező években folyamatosan emelkedni fog, mely bővülésből gyakorlatilag minden szegmens kiveszi majd a részét. A legnagyobb projektek a lakásépítésben, a kiskereskedelmi és irodaépítési szegmensekben vannak. A mélyépítésben valószínűleg az út-, vasútépítés, és az energetikai szektor lesz majd élen.

Szlovénia építési teljesítménye folyamatos növekedést mutat; 2018-ra 8,7%-os bővülést prognosztizál az EECFA, mely a mélyépítés és a nem-lakásépítés erős bővülésének köszönhető: ezekben a szektorokban az ország kedvezőbb gazdasági helyzete miatt nőtt az új építési projektek finanszírozása. Az új lakásépítés is növekszik, de úgy tűnik, lassabban, mint a meglévő lakások iránti kereslet, mely gyors árnövekedést eredményezett a használt lakások piacán. Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt az új lakások iránti kereslet tovább fog nőni, mely 2019-ben és 2020-ban bővülést fog eredményezni a lakásépítési szegmensben. A többi szegmens csupán néhány mélyépítési és nem-lakásépítési nagyprojektre támaszkodhat. Ha ezek építése gyors ütemben halad, a teljes építési piac meghaladhatja a jelenleg is optimista előrejelzést.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése.

A teljes kiadványok megvásárolhatóak, és a mintatanulmány megtekinthető a www.eecfa.com weboldalon.

Adatok forrása: EECFA Forecast Report, 2018 Summer
Elérhetőség: www.eecfa.com, info@eecfa.co

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások