hír Kína felhőkarcoló vízesés

Kísérteties óriásvízesést építettek egy kínai felhőkarcoló oldalába – videó


sebesp | 2018. július 29.
     
A 108 méter magas vízesés egyike az ember által létrehozott legmagasabb zuhatagoknak és az egyetlen, amely az épület oldaláról zúdul alá, ha éppen kinyitják a csapot.Mivel Kína Kojcsou tartománya a világ legtöbb vízesésének büszke birtokosa, nem meglepő, hogy Kujjangban építették meg a világ egyik legnagyobb mesterséges vízesését. A 121 méter magas Liebian International Plaza egy szállodának, bevásárlóközpontnak és irodáknak ad otthont. Ennek oldalán zubog végig a gigantikus vízesés, ha éppen működik.
A vízesés életben tartása ugyanis nem könnyű feladat, ezért csak különleges alkalmakra, helyi és országos ünnepekkor kapcsolják majd be, akkor is csak 15-20 percre.

A négy pinceszintet kitöltő óriási víztartály összegyűjti és tárolja az esővizet és az épület tisztított szennyvizének egy részét. A beüzemelés két órányi előkészítést igényel, ezalatt négy 185 kilowattos vízszivattyú pumpálja a vizet a magasba, aminek eredményeként óránként 120 dollárral nő az épület villanyszámlája. Ebből következik, hogy a folyamatos üzem évi egymillió dollárba kerülne.

A helyiek nincsenek elragadtatva az ötlettől, a hiúság oltárán áldozatként bemutatott energiapocsékolásnak tartják az egészet. Az első próbaüzem idején többen ijedten telefonáltak a hatóságoknak, attól tartva, hogy hatalmas csőtörés történt, ami elárasztja az egész belvárost. Az építők szerint pusztán okos újrahasznosításról van szó.

A 108 méter magas vízesés kétségtelenül kísérteties látványt nyújt a főváros szívében. Ha működik azért, ha nem, akkor meg azért.

Forrás: www.edition.cnn.com

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások