tervek cikk víz alatti múzeum ősi civilizáció Titicaca

Egy elsüllyedt világ ereklyéi kapnak víz alatti múzeumot a Titicaca-tó mélyén


Java | 2018. július 31.
     
A Bolívia és Peru közt természetes határt képező, 8 562 négyzetkilométeres tó több olyan civilizáció bölcsője, amely a spanyol hódítás előtt virágzott a térségben. Évszázadok óta tartotta magát a legenda az inkák kincseiről és egy elsüllyedt ősi város elképesztő gazdagságáról, amely a Titicaca-tó mélyén rejtőzik.

De a titkok ott rejtőznek, ahová a nap sugarai már nem érhetnek el. Inka és spanyol legendák sora szól arról, hogy az ősi civilizációknak sokkal több emléke rejlik a Titicaca-tó mélyén, mint amennyit a tóparton és a szigeteken ma megcsodálhatunk. A legutóbbi, tavaly végzett kutatások során csaknem 10 000 régészeti leletet találtak a Titicaca-tó mélyén, köztük csont-, kerámia- és fémtárgyakat, emberi és állati csontokat, továbbá konyhai eszközöket a prehispán inka, tivanakota és pre-tivanakota kultúrából.

A multifunkcionális létesítmény egyszerre lesz turisztikai komplexum és régészeti, geológiai és biológiai tudományos központ – mondta Wilma Alanoca a tervek bemutatásakor. Tárgyalások folynak az államkincstárral a víz alatti múzeum 10 millió dolláros beruházás finanszírozásáról. Az UNESCO eddig 2,4 millió dollárt ajánlott fel – közölte Alanoca.

Az Enabel belga fejlesztési ügynökség által bemutatott terveken a látogatók üvegpadlón keresztül, eredeti helyükön csodálhatnák meg a tófenéken lévő régészeti leleteket.
A belga kutatók szerint itt nyilván egy „elsüllyedt városról” lehet szó, amelyet a tó vízszintjének emelkedése miatt hagyhattak el lakói.
A múzeum és kutatóintézet a tóparti Ojjelava településen, San Pedro de Tiquina város közelében, a fővárostól, La Paztól mintegy 100 km távolságra épül. Ez lesz az első víz alatti múzeuma a világnak, ahol ősi civilizációk használati eszközeit, kulturtárgyait mutatják be a mai társadalom széles rétegeinek.

video Museo Subacuático Titicaca

Forrás: ErdekesVilag.hu

A szerző legújabb cikkei:
Új székházba, a megújult Andrássy út 101-be költözik a Magyar Művészeti Akadémia
A Dubai Square technológia vezérelte megaplázája a budapesti WestEnd 2 Central Parkjához is mintául szolgál + videó
Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai Lovasközpont
Kína leggazdagabb faluja felhőkarcolót emelt a kommunizmus utópiájaként
Óriáskezek tartják az "Arany hidat" Vietnámban
Mérföldkőhöz érkezett az Agora Budapest építése
Nagyszabású fejlesztés első üteme kezdődik idén a Fertő-tónál
Vonzó belvárosi szállodaként éled újjá a Főposta 146 éves patinás épülete
A gyermekek rehabilitációját szolgáló Démétér Ház új szárnyát adták át a Dél-pesti Centrumkórházban Ferencvárosban
Makovecz Imre Boldogasszony-kápolnájának alapkőletétele Zalaegerszegen
E.ON Energy Globe Magyarország díjjal tüntették ki Nagypálit, az ország legzöldebb falvát
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányraKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: