d.adel | 2018. augusztus 2.
     
Szigorúság és egymásba fonódó terek jellemzik azt a zeneiskolát, amelynél a Baukooperative építésziroda megkísérelte megalkotni a zene tisztaságát visszatükröző, és a tanulás szolgálatába állított iskolaépület új példáját.

A cél megvalósításához egyszerű, tiszta színeket és rengeteg természetes fényt használtak eszközként, melyet elsőosztályú anyagokkal és tetőtéri ablakokkal, fénycsatornákkal biztosítottak. Az eredmény egy kortárs megoldásokat felvonultató, mégis otthonos épület lett.

Az alsó-ausztriai kisváros, Weissenbach zeneiskolájának felújítása és bővítése során a Baukooperative csapata felismerte, hogy az igazán jó zeneiskolának nem csak kiváló akusztikával kell rendelkeznie, de olyan terekből kell felépülnie, amelyek elég nagyok a hang terjedéséhez és közönség leültetéséhez, ugyanakkor figyelmünket semmi nem tereli el a zenéről. Így alakult ki a már meglévő, szigorú szerkesztésű iskolából egy összekapcsolt terekből álló, különleges fényviszonyokkal bíró épület.

A merev, középtengelyes szimmetriára szerkesztett homlokzatot a nyolc szabályos, 4:1-es arányú szalagablak és a markáns koronázópárkány uralja, a homlokzat síkjából kissé kiugratott bejárat némi dinamizmust ad az épületnek, amelynek előtetője épp az épület magasságának felére esik. Ezt a horizontális merevséget a bővítés során jó érzékkel oldották fel az épület hátsó traktusában egy kétszer megtört félsátortetővel, amelynek szürke oromfala élesen elkülöníti a főépülettől, egyben össze is köti azt a csarnokszerű melléképülettel. A különböző épületrészeket a hátsó traktus felé végigfuttatott, egyszerű előtető köti össze, amelynek szürke, karcsú tartóoszlopai reflektálnak a fölé magasodó oromfalra. Alatta a teljes falfelületre feszített üvegajtó-rendszer enged betekintést a belső térbe, de össze is köti azt a külsővel, így sikerült bentről nézve az öreg platánfát mintegy keretbe foglalni, szinte beemelni az épületbe. Ezzel a megoldással egyfajta természetközeliség-érzetet kölcsönözve a használóknak. A kialakított épületegyüttes szervező eleme a mindent átható természetes fény, a folyamatosan változó, dinamikus fényhatások, melyet VELUX tetőtéri ablakok és fénycsatornák segítségével biztosítottak az épületben.

Számos kutatás szól arról, hogy a napfény mekkora szerepet játszik a tanulási képességek fejlesztésében. Mivel tehát a természetes fény hozzájárul a gyerekek fizikai és mentális fejlődéséhez, rendkívül fontos, hogy az épület, amelyben tanulmányaikat folytatják, biztosítsa a megfelelő körülményeket és pozitívan befolyásolja teljesítményüket. Ezt szem előtt tartva a tervezők amellett, hogy e zeneiskola bővítésénél külön figyelmet fordítottak a lehető legjobb bevilágításra, törekedtek egy megnyugtató, otthonos hely létrehozására is, hiszen a gyerekek így szívesebben töltik itt idejüket.

Az új épületrész régihez közvetlenül és szervesen kapcsolódó részében egy világos, kikapcsolódásra és tanulásra is alkalmas teret alkottak. A teljes belső téren a funkcionalizmus és az egyszerűségre való törekvés érhető tetten, s bár horizontális hangsúlya a belső téren is uralkodik, ezen a korlátok függőleges pálcái sokat lazítanak. Nagyon egyszerű, tiszta színezést választottak annak érdekében, hogy figyelmünket a benne lévőkre és a zenére tereljék. Minden falat a fehér, a padlót a fa természetes színe, míg a födémeket és a tetőszerkezetet a szürke különböző árnyalatai jellemzik. E hármasság minden helyiségben jelen van, ezáltal homogén, egybefüggő jelleget adva a tantermek és folyosók sorának, amit a számos pontról beáramló természetes fény fog össze és az épületet használó tanárok, diákok töltenek meg színnel és élettel.

A félnyeregtető alatti tér lett az iskola legizgalmasabb építészeti megoldásainak helyszíne. A tető alacsony hajlásszögű szakaszára alul VELUX fénycsatornák felül lapostetős felülvilágítók, míg a meredekebb felületére szabálytalanul elhelyezett, hatalmas VELUX tetőtéri ablakok kerültek. Ezzel az itt három szinten elhelyezett közös terek egyaránt kiemelkedően világosak és otthonosak lettek, mivel pedig a nagy felületet a szürke különböző árnyalataival burkolták, sajátosan játékos atmoszférát sikerült létrehozni. E közös terek szabadon használhatók és rugalmasan alakíthatók, a gyerekek itt játszhatnak, leülhetnek beszélgetni, de a tanórák tantermekből való kimozdításának is helyszínévé is válhat.

A tervezők tudatosan választották a VELUX tetőtéri ablakokat és fénycsatornákat, hiszen a tisztaság, a fény és az otthonosság triászának megteremtéséhez a lehető leghatékonyabb hőszigetelő és fényáteresztő tulajdonságokkal rendelkező termékekre volt szükség. Az építészek által elképzelt utat pedig igazolni látszik a használók elégedettsége és lelkesedése.

Hozzon létre Ön is világos, napfényben fürdő tereket, mellyel az épülethasználók jókedvének és egészségének fenntartásához is hozzájárulhat. Használja a kiváló minőségű VELUX termékeket, melyhez inspirációt, segédleteket a www.velux.hu weboldalon talál, az ingyenesen letölthető Daylight Visualizer szoftverrel pedig még a tervezési fázisban megtekintheti a megálmodott épület fényviszonyait, bevilágítottságát.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
12 fal – Egykori iskola belső falaira kerültek grafikák Veszprémben
Átadták a Skanska legújabb fejlesztését, a Mill Park irodaház komplexumot
Fal újrahasznosított anyagból
Dörgicsei nyaraló és egy templomrekonstrukció nyerte az Év háza díját
Magyar építészek a világ élvonalában
Új Közlekedési Múzeum – kiválasztották a 15 pályázót
Revit a középpontban – 2. rész
Átadták a nyíregyházi Pangea Ökocentrumot és Szállodát
Nagy-Britannia után Franciaországban is elindult az "örökségvédelmi lottó"
Főépítészi díjak átadása 2018
Hamarosan megkezdődik a Magyar Zene Háza építése + videó
Magyarország kincsei – Épített örökségünk
Revit a középpontban – 1. rész



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)