hír épületek tervek cikk Agora Budapest fenntarthatóság Finta Stúdió hb reavis Make Architects

Mérföldkőhöz érkezett az Agora Budapest építése

Tervezők: Make Architects, Finta Studió


Java | 2018.08.03
Pezsgő építkezések helyszíne az Árpád híd pesti hídfőjének körzete, ahol javában zajlanak az Agora Budapest névre keresztelt irodai, kiskereskedelmi és parkkomplexum munkálatai. A HB Reavis fejlesztésében létrejövő épületegyüttes munkaterületét előkészítették a szerkezetépítésre, amit az összesen hét daru felvonulása is jelez.

Az Agorára Budapest jelenlegi legmagasabb, 90 méteres kikötés nélküli toronydaruja is megérkezett, amely a további hat daruval együtt a kivitelezés látványos fázisát segíti majd, s magassága a terepszinttől számítva összesen csaknem 336 m, ami magasabb, mint az Eiffel-torony. Rizsavi Tamás fotós merészségére utal, hogy ennek az óriás darunak a tetejéről készítette felvételeit. Eddig napi átlag 40-50 teherautó közel 200 000 m3 földet termelt ki, és az épületegyüttes alapozásához körülbelül 13 000 m3 betont használtak fel.

A közösségi tér kialakítása során már az első ütemben 6 000 m2-en alakítanak ki szupermarketet, konditermet, drogériát, virágboltot és számos más üzletet is.
Csúcsidőben hamarosan 800-1 000 ember segíti naponta az építkezést, az elkészülő épületekben pedig megközelítőleg 12 000 ember dolgozhat majd.

„A közösséget szolgálni és a városi szövetbe illeszteni” – ez volt a beruházó HB Reavis és az építészek mottója is az Agora tervezésekor. „Olyan épületegyüttes létrehozása volt a célunk, amely illeszkedik a város szövetébe, emberléptékű, könnyen megközelíthető és nélkülözi az öncélúságot. Egymáshoz kapcsolódó köztereket hoztak létre, ahova integrálták az Árpád hídhoz tartozó metrómegállót, a Volánbusz távolsági járatait, valamint a Budapestet egyre inkább behálózó kerékpárutakat, az irodai funkciókat pedig kiskereskedelmi egységekkel ötvözték." – mondta el Florian Frotscher, a Make Architects Partnere, az Agora Budapest koncepciójának tervezője.

Az első ütemmel megvalósuló multifunkcionális központi tér (agóra) nemcsak az épületeket köti össze, hanem különböző rendezvényeknek is otthont ad: többek között vásárokat, mozgó piacokat rendeznek, de lesz itt szabadtéri mozi, jégpálya és további kültéri programok is.

Az Agora alkotói számára kiemelt szempont az épületegyüttes fenntarthatósága, a BREEAM és WELL fenntarthatósági alapelvek szerint.
Az Agorában olyan innovatív technológiákat alkalmaznak, mint az okos parkoló-, vagy az applikációval egybekötött intelligens beléptetőrendszer, emellett digitális információs pontokat hoznak létre a látogatók teljes körű tájékoztatására. A projektben nagy szerepet kap majd a közösségi autó- és kerékpármegosztó szolgáltatások biztosítása is.
A zöldterületek mellett a tetőn napkollektorokat, a földszinti burkolatban pedig napelemeket helyeznek el, és az ezek által megtermelt energiát betáplálják az épületek központi rendszereibe. A napelemek mellett a csapadékvíz öntözési célú hasznosítása is gondoskodik az épületek fenntartható működéséről.

A mélygarázsban több mint 2 000 parkolóhelyet hoznak létre. A kerékpáros közlekedést is ösztönzik. Ennek érdekében bicikliutakat építenek és összekötik a meglévő hálózattal.

A projekt egyik sajátossága, hogy az irodaépületek alsó két szintjén kb. 10 000 m2-nyi kiskereskedelmi egységet alakítanak ki, ahol 30 üzletben változatos szolgáltatások kapnak helyet. Az épületegyüttes első fázisában több mint 6 500 m2-nyi üzlethelyiség épül meg, ahol a trendi éttermek, kávézók mellett számos mindennapi szükségletet kielégítő szolgáltatást, így többek között fodrászatot, tisztítót, virágüzletet, drogériát és edzőtermet is terveznek.

Az Agora első épületei várhatóan 2019 végén és 2020 elején készülnek el, míg az Árpád híd menti második fázis épületeinek átadását 2022-2023-ban tervezik.

Fotók: Rizsavi Tamás
Forrás: HB Reavis

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások