sebesp | 2018. augusztus 4.
     
A fenntarthatóság komoly dolog, de némi építészeti humor nem árthat meg neki – sőt, talán még a városképnek sem.



Az Oasia Hotel Szingapúr központi üzleti negyedében minden tekintetben egyedülálló projekt, amely újraértelmezi a felhőkarcoló fogalmát a párás trópusi éghajlaton. A hagyományosan teljesen bezárt, légkondicionált tornyokkal ellentétben a helyi WOHA építészirodai által tervezett szálloda egyesíti magában az építészetet és a természetet. Az építészek szerint a cél az volt, hogy "alternatív elképzelést dolgozzanak ki sokszintes fejlesztésekhez. Ebben ötvözik az innovatív módszereket, a területhasználat intenzívebbé tételét trópusi megközelítéssel, amely egy áttört felületű, áteresztő, szőrös, zöldellő tornyot eredményezett. "

A 190 m magasságú torony négy nagy külső szabad teret foglal magába: három hatalmas teraszt a hatodik, tizenkettedik és huszonegyedik emeleten, valamint egy tetőterasz a huszonhetedik emeleten. Ez utóbbi tetőteraszt egy tíz emelet magas rácsszerkezet öleli körbe és védi, amely a torony egész felületén felfutó vörös alumínium burkolat folytatása. A homlokzatot fokozatosan 21 fajta kúszónövény és szőlő borítja be, amely élénk kontrasztot képez a vörös és a buja zöldek között.

Míg a fenntartható megoldásokra való törekvéseket gyakran műszaki megoldásokat előtérbe helyező komolyság jellemzi, a WOHA azt mutatja, hogy el lehet ettől szakadni. A 2016-ban elkészült Oasia Hotel a fenntarthatóságot derűvel és humorral kezeli, e két kifejezés kiemelkedően jelen van az iroda tervezési filozófiájában.

A piros homlokzat mellett – amely hamarosan inkább zöld lesz – az égi kertek zöldet, friss levegőt és természetes keresztszellőztetés lehetőségét is kínálják, egyben a leglátványosabban reprezentálják az épület fenntarthatósági szemléletét.

A tetőtéri medence két részből áll, a tetőtéri étterem mindkét oldalán. Ellentétben a legtöbb tetőtéri szállodai szolgáltatással, amelyek a panorámáról szólnak, itt a városkép szinte teljesen el van rejtve a színes rácsozat mögött. Ez hangsúlyozza a WOHA építészeti koncepciójának nem konvencionális jellegét. A kilátás helyett ez a tető a nem várt intimitás és nyugalom helyét kínálja, egy meglepően oázis jellegű menekülőhelyet a város nyüzsgéséből.

Forrás: v2com

 

A szerző legújabb cikkei:
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felett
Nagy Csaba Prima Primissima díjas
Transzparens intimitás: új szárnyat kap a SOTE
Kicsomagolták a Királyi Lovardát
15 medencével épül újjá a debreceni strand + videó
Európa, majd a világ legjobb középülete díját is elnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete
Szerény skót házikó lett az Év Háza Nagy-Britanniában
Rezsicsökkentés a tervezőirodáknál
Ötletpályázatot írtak ki a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakítására
Egyre egyenesebb a pisai ferde torony
Napcsapdák és panorámás skybar a Népliget mellett
Megkezdődött a parkolóház építése a Liszt Ferenc repülőtéren



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: