hír épületek cikk Lipicai lovasközpont sportberuházás stadionépítés Szilvásvárad

Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai Lovasközpont


Java | 2018.08.13
A Lipicai Lovasközpont a Szalajka-völgyben, a Heves megyei Szilvásváradon 6,8 milliárd forintból született újjá 10 hektár területen a Kincsem Nemzeti Lovasprogram részeként, összesen 3 ütemben. Augusztus 18-án már mindhárom egység – a fedeles lovardakomplexum, a kiszolgálóegységek és a nyitott lovaspálya – várja a látogatókat.

A Bükk egyik legszebb településén komoly hagyományai vannak a lovassportnak: elég, ha az 1984-es fogathajtó-világbajnokságra gondolunk, amelyen még Fülöp herceg is rajthoz állt. Sok víz folyt le a Dunán azóta, s az idejétmúlt lovasközpont korszerűsítésért kiáltott.

A megújulás három ütemben valósult meg. Az első ütemben a régi lovarda átépítésével egy új, közel hatezer négyzetméteres fedeles lovarda készült el, négyévszakos lovaspályákkal, istállóval, pódiummal, jegypénztárral, büfével és kiszolgálóhelyiségekkel (pl. szalmatároló, trágyatároló, boxok stb.). Az emeleten található a 800 férőhelyes lelátó. Ehhez az ütemhez tartozik egy 3 500 m2-es új építésű rendezvénycsarnok, továbbá a területrendezési munka is 5 800 m2-en.

A második ütemben parkoló épült, közmű- és útépítési munkák (4 500 maszfaltozás) valósultak meg, valamint 9 800 m2-en környezet- és tereprendezés, illetve 17 000 m2-nyi gyepesítés valósult meg.

A harmadik ütemben ismét magasépítési munkák következtek. Felépült egy 8 000 férőhelyes stadion, benne 10 000 m2-nyi versenypályával, valamint megújult a 300 m2-es versenyiroda, a zsűritorony és az öltözőépületek. Mindehhez összesen 1 600 folyóméternyi fából készült karám és 10 000 m2-nyi melegítőpálya is tartozik.

A létesítmény legmagasabb pontja a zsűritorony, amely a lovasközpontot övező hegygerincen álló millenniumi kilátó lenti mása. A két torony két testvér – az egyik fenn, a másik lenn. A fentin nemzeti trikolór, a lentin a verseny kezdetét jelző harang található.

Az új létesítményt úgy alakították ki, hogy alkalmassá váljon a felkészülésre, az edzőtáborozásra is. Itt a különböző szintű versenyek egyaránt megrendezhetők. A nyitott lovaspálya, amely akár 6 500 fő befogadására is alkalmas, elsősorban a nyári időszakban (májustól október elejéig) fogadja a versenyek résztvevőit és látogatóit. Ebből 2 000 fő részére fedett lelátó áll rendelkezésre. Ehhez is tartozik két felkészülést biztosító melegítőpálya.

A látványos programokat kulturált kiszolgálóhelyiségek, mosdók és egy étterem teszi még élvezetesebbé. A beruházás várhatóan több tízezer fővel fogja megnövelni Szilvásvárad látogatottságát. Szilvásváradon nagy hagyománya van a lótenyésztésnek: a lipicai ménes közel hetvenéves múltra tekint vissza.

Forrás: www.demokrata.hu
www.gondola.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások