épületek

Shell Ház

ArchiCad 15 (AC15) tervező program hivatalos bemutatóépülete


iStvan | 2011.08.16
Látványosan a legújabb szerkesztő eszközére apellálva választhatták ki azt az épületet, amelyet az AC15-el lehet összekapcsolni (telepítés és használat során látható az íves héjszerkezetű épület). Ezt az épületet járjuk körül a stilblog segítségével.

A japán Karujzavában (Karuizawa-ban) épült 2008-ban a képen látható fantasztikus, organikus formájú nyaraló villa az ARTechnic Studio tervei alapján. A két szintes, ovális henger alakú betonépület a természettel tökéletes összhangban fekszik a százéves fenyvesek között.

Shell House egy hatalmas kagyló alakú beton forma az erdő kellős közepén – futurisztikus és természetközeli egyszerre, megjelenésében szinte közelebb áll egy képzőművészeti alkotáshoz, mint egy épülethez.

Az épület 1,4 méter magasan a föld fölött helyezkedik el, ezzel a megoldással minimalizálta a tervező az építést megelőző földmunkákat, a talaj előkészítését és a természetes környezetbe való beavatkozást. Az épület a természettel való harmóniára törekszik minden szinten – a teljes falnyi üvegfelületek közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezet és az enteriőr között, a tervezéskor tiszteletben tartott és körbeépített ős fák pedig szorosan összekapcsolják az épületet és a környező természetet. Ahogy a növények körbenövik a későbbiekben az épületet, teljes összhang alakul ki, mintha az épület évszázadok óta ott állna már.

A ház központi vezérlése felelős minden elektromos és mechanikus berendezés működtetéséért, az egyedi gyártású padlófűtés programozott intelligens vezérlése energiatakarékos és a magas páratartalom ellenére megelőzi a ház nedvesedését.

A belsőépítészeti megoldások is az Artechnic munkáját dicsérik – a beépített bútorok saját tervezésűek, a mobilis darabokat pedig a belsőépítészeti tervekkel összhangban választotta ki a tervező.

A tervezők oldala

További fotók a forrásoldalon

Az ArchiCAD 15.ről szóló cikk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások