sebesp | 2018. augusztus 22.
     
Elkészült a skóciai Dundee városának új múzeuma. A japán építész tervezte épület nem csak formájával, de puritán megjelenésével is közvetíti a hely szellemét.

Videó forrása: Vimeo

Az épület Dundee nyüzsgő tengerparti területének központjában helyezkedik el. Meglepő formája újra összeköti Dundee szívét a Tay folyóval, visszhangozva azokat az időket, amikor a hajógyártás és a textilkereskedelem tette működővé a várost.

A V&A Dundee épülete két fordított piramisból áll, amelyek a földszinten elválnak egymástól, majd összeforognak a galériák szintjén. Ez a kompozíció nyitott boltíveket hoz létre a múzeum központjában, újra összekapcsolva a várost a folyóval.

Kengo Kuma így mesél a projekt történetéről:

"Az inspirációim mindig a projekt helyszínéből indulnak ki. A múltban számos alkalommal látogattam el Skóciába. Ez egy nagyon szép ország, és nagyon szeretem a skót tájat és a természetet. Amikor elkezdtük a pályázatot, az első, amit szerettem volna, hogy meglátogassam a helyszínt. Mindig ezt akarom tenni. Enélkül túlságosan félek. Végtére is bizonyos dolgok csak ott érezhetőek, és sehol máshol.

A projekt egyedülállósága számunkra a víz és a város közötti összefüggésben van nagyon különbözik az átlagos helyszínektől, mivel a föld és a víz között helyezkedik el. Ahogy a munkatársakkal gondolkodtunk a projekten, egyikük mutatott egy képet Skócia északkeleti szikláiról, amely olyan volt, mintha a föld és a víz hosszú beszélgetést folytatott volna és végül elindította ezt a lenyűgöző alakot. A V&A Dundee terve megkísérli lefordítani ezt az egyedülálló földrajzi helyzetet az épület képébe, amely mesterséges sziklát formál.

A V&A Dundee esetében megpróbáltunk olyan koncepciót kialakítani, amely tükrözi a város két főtengelyét az Union Street-et és a
Discovery Point-ot majd spirálmozgásban koordinálja őket. Az épület természeténél fogva dinamikusan nő ki az utcáról.

Az épület úgy működik, mint egy összekötő a folyó és a város között létrehoz egy keretet, amelyen át a folyó látható a városból, és látni a várost a folyóról. Dundee városa a kereskedelemre épült, és életében a folyó létfontosságú szerepet játszott. Az épület egy kapu, amelyen keresztül a város ismét hozzáférhet a világhoz.

A nagy ötlet a V&A Dundee esetében a természet és az építészet ötvözése volt, hogy új életteret hozzunk létre a város számára.

Remélem, a múzeum meg tudja változtatni a várost, és új súlypontjává válik. Örülök és büszke vagyok rá, hogy ez az első épületem az Egyesült Királyságban."

Forrás: a V&A Dundee honlapja

A szerző legújabb cikkei:
Kihirdették a Budakalász magja pályázat nyerteseit
Romkönytár a Mecanoo-tól + videó
Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság
Hogyan hasznosítsa túlméretes palotáját a jó uralkodó?
A törökök egész szellemvárost építettek futószalagon gyártott kiskastélyokból + videó
A kínaiak lemásolták a Szabadság hidat + videó
Acélból kőablak, vagy fából vaskarika?
Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye
Renzo Piano tervei alapján épül újjá az összeomlott genovai híd
A Snøhetta és a Verkehrsingenieure Besch und Partner nyerték a Budapest Déli Városkapu tervpályázatot
Fordulat fordulatot követ a Radetzky-laktanya ügyében
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felett



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások