sebesp | 2018. augusztus 29.
     
Az amerikai Skidmore, Owings & Merrill tervei alapján épült 149 m magas lakótorony Londonban. Az épület lábától a magasba nézve csak hullámzó, tekergő ívek bizonytalan halmazát lehet érzékelni.

A Baltimore Tower a SOM Baltimore Wharf beépítési tervének második fázisa. A hullámzó torony a 2,7 hektáros területet közvetlenül a Canary Wharf-tól délre és a tágabb értelemben vett Isle of Dog körzetben helyezkedik el.

A 45 emeletes épület 366 lakóegységet tartalmaz, amelyek változatos alaprajzi elrendezéseket tartalmaznak. Az összes apartman emeleten körbefutó konzolos erkélyek vannak, amelyek elliptikusak. Az erkélyek függőleges tengely körüli forgása eredményezi az épület hullámzó alakját. Nem igazán lehet rajta biztos pontot találni, az egész olyan, mintha táncolna, imbolyogna és bármikor kibillenhetne pillanatnyi egyensúlyi állapotából. A bizonytalanságot tovább fokozza az erkélylemezek helyenkénti üvegbetétes kialakítása, átengedve a fényt és árnyékot vetve. Valójában a szabályos henger alakú belső alaprajz lett hullámzó ruhába öltöztetve.

A Baltimore-toronyban egy utcai kávézó is található, amely a Millwall Inner Dock vízpart felé nyílik, valamint egy háromszintes penthouse étterem, amelynek szabadtéri teraszáról szép panoráma nyílik.

A SOM Baltimore Wharf beépítési terve összesen 1 466 lakást foglal magába, valamint egy szállodát. Kiskereskedelmi és szabadidős szolgáltatások teszik teljessé a lakó és vendéglátó funkciókat, beleértve az éttermeket, az ötfős csapatokra méretezett futballpályákat, az egészségügyi klubot és a napközi otthont.

Fotók: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan HÉV-ek és vonatok zakatolnak Budapest belvárosa alatt
Peter Zumthor megépítette az "ateisták templomát"
Elkezdődött a Héttorony Fesztivál
A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek
A csúnya ház mindig rossz ház?
A második világháború utáni Berlin legnagyobb beruházását indítja el a Siemens
A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat Kolozsváron
Elkészült az új budapesti hatszintes fürdőpalota
Hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása és kiszélesítése
Sejtelmes geometria egy idilli völgyben
Étteremfalu egy aknagyár helyén
Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten
Torinóban egy új hegyet építenénekKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 8 (4 szavazatból)