sebesp | 2018.08.29
Az amerikai Skidmore, Owings & Merrill tervei alapján épült 149 m magas lakótorony Londonban. Az épület lábától a magasba nézve csak hullámzó, tekergő ívek bizonytalan halmazát lehet érzékelni.

A Baltimore Tower a SOM Baltimore Wharf beépítési tervének második fázisa. A hullámzó torony a 2,7 hektáros területet közvetlenül a Canary Wharf-tól délre és a tágabb értelemben vett Isle of Dog körzetben helyezkedik el.

A 45 emeletes épület 366 lakóegységet tartalmaz, amelyek változatos alaprajzi elrendezéseket tartalmaznak. Az összes apartman emeleten körbefutó konzolos erkélyek vannak, amelyek elliptikusak. Az erkélyek függőleges tengely körüli forgása eredményezi az épület hullámzó alakját. Nem igazán lehet rajta biztos pontot találni, az egész olyan, mintha táncolna, imbolyogna és bármikor kibillenhetne pillanatnyi egyensúlyi állapotából. A bizonytalanságot tovább fokozza az erkélylemezek helyenkénti üvegbetétes kialakítása, átengedve a fényt és árnyékot vetve. Valójában a szabályos henger alakú belső alaprajz lett hullámzó ruhába öltöztetve.

A Baltimore-toronyban egy utcai kávézó is található, amely a Millwall Inner Dock vízpart felé nyílik, valamint egy háromszintes penthouse étterem, amelynek szabadtéri teraszáról szép panoráma nyílik.

A SOM Baltimore Wharf beépítési terve összesen 1 466 lakást foglal magába, valamint egy szállodát. Kiskereskedelmi és szabadidős szolgáltatások teszik teljessé a lakó és vendéglátó funkciókat, beleértve az éttermeket, az ötfős csapatokra méretezett futballpályákat, az egészségügyi klubot és a napközi otthont.

Fotók: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások