sebesp | 2018. augusztus 29.
     
Az amerikai Skidmore, Owings & Merrill tervei alapján épült 149 m magas lakótorony Londonban. Az épület lábától a magasba nézve csak hullámzó, tekergő ívek bizonytalan halmazát lehet érzékelni.

A Baltimore Tower a SOM Baltimore Wharf beépítési tervének második fázisa. A hullámzó torony a 2,7 hektáros területet közvetlenül a Canary Wharf-tól délre és a tágabb értelemben vett Isle of Dog körzetben helyezkedik el.

A 45 emeletes épület 366 lakóegységet tartalmaz, amelyek változatos alaprajzi elrendezéseket tartalmaznak. Az összes apartman emeleten körbefutó konzolos erkélyek vannak, amelyek elliptikusak. Az erkélyek függőleges tengely körüli forgása eredményezi az épület hullámzó alakját. Nem igazán lehet rajta biztos pontot találni, az egész olyan, mintha táncolna, imbolyogna és bármikor kibillenhetne pillanatnyi egyensúlyi állapotából. A bizonytalanságot tovább fokozza az erkélylemezek helyenkénti üvegbetétes kialakítása, átengedve a fényt és árnyékot vetve. Valójában a szabályos henger alakú belső alaprajz lett hullámzó ruhába öltöztetve.

A Baltimore-toronyban egy utcai kávézó is található, amely a Millwall Inner Dock vízpart felé nyílik, valamint egy háromszintes penthouse étterem, amelynek szabadtéri teraszáról szép panoráma nyílik.

A SOM Baltimore Wharf beépítési terve összesen 1 466 lakást foglal magába, valamint egy szállodát. Kiskereskedelmi és szabadidős szolgáltatások teszik teljessé a lakó és vendéglátó funkciókat, beleértve az éttermeket, az ötfős csapatokra méretezett futballpályákat, az egészségügyi klubot és a napközi otthont.

Fotók: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 8 (4 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások