sebesp | 2018. szeptember 1.
     
Vesztergom Ádám és munkatársai állami projektcég alkalmazottjaként tervezik a hamarosan a Szentháromság teret beárnyékoló régi-új pénzügyminisztériumi épületet. Ezzel meghiúsítottak egy milliárdos tervezési ajánlatkérési folyamatot.

Megtalálta a módját a Pénzügyminisztérium annak, hogy hogyan lehet kikerülni egy tervezési közbeszerzési eljárást a budai Várba költözése érdekében. A Szentháromság téri, nemrég felújított épületre újabb sokmilliárdos felújítás és bővítés vár – mindez szakmai szervezetek tiltakozása ellenére történik. Az eredeti elképzelések szerint már egy éve készen kellene állnia, de egyelőre csak a tervezés előkészítése indult meg.

A Szentháromság tér 6. alatti épületet egyszer már felújították, és most azért nyúlnak ismét hozzá, hogy a Várba költöző Pénzügyminisztérium számára szolgáljon méltó székhelyül. Az építész szakmán belül már a szándék is óriási vihart kavart, mert az épületet annak ellenére is az eredeti, száz évvel ezelőtti állapotára akarják visszaállítani, hogy túlméretezettsége és túldíszítettsége miatt már a maga korában is nagyon sok bírálat érte.

A kormány a szakma érvei és a józan megfontolások ellenére sem állt el a tervtől. Ugyanis hiába költenek a 2018-as költségvetés szerint 40,5 milliárd forintot a presztízsberuházásra, a minisztérium több mint kétezer munkatársának alig több, mint harmada fér majd el a Szentháromság téri épületben, ami a jelenleg használt három épületükből csak egynek a felszabadítását fogja jelenteni.

A feladatra egy külön projektcég is alakult, a PM-TÉR6 Kft. A cég azonban nem talált olyan tervezőt, aki elvállalta volna a felújításhoz, illetve a vitatott giccses-tornyos állapot visszaállításához szükséges tervek elkészítését, akik pedig vállalkoztak volna a munkára, túl sokat, 2 milliárd körüli összeget kértek volna. Hosszadalmas procedúra és több váltás után úgy döntött a projektcég, hogy ismételt közbeszerzés helyett felveszi státuszba az egyik korábban megkeresett építésziroda, az Arch-Studio Kft. munkatársait. A cég honlapjára feltöltött közbeszerzési terv most 2019. decemberi átadással számol.

Vesztergom Ádám, az Arch-Studio ügyvezetője megerősítette a hvg.hu-nak, hogy státuszba felvette őket a Pénzügyminisztérium cége. A szakma szerint a világörökségi helyszínen lévő műemlék épület rekonstrukciója tapasztalt, speciális szaktudással bíró tervezőt igényelne, a 38 éves Vesztergom Ádám azt válaszolta, hogy neki és csapatának is van műemlék épületekkel kapcsolatos tapasztalata. Így tehát az épület visszakaphatja eredeti formáját – vagy inkább betonból, acélból készült imitációját – annak ellenére, hogy az ICOMOS képviselői tavaszi budapesti látogatásukkor aggályokat fogalmaztak meg a rekonstrukcióval kapcsolatban.

Forrás: HVG.hu

A szerző legújabb cikkei:
Kihirdették a Budakalász magja pályázat nyerteseit
Romkönytár a Mecanoo-tól + videó
Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság
Hogyan hasznosítsa túlméretes palotáját a jó uralkodó?
A törökök egész szellemvárost építettek futószalagon gyártott kiskastélyokból + videó
A kínaiak lemásolták a Szabadság hidat + videó
Acélból kőablak, vagy fából vaskarika?
Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye
Renzo Piano tervei alapján épül újjá az összeomlott genovai híd
A Snøhetta és a Verkehrsingenieure Besch und Partner nyerték a Budapest Déli Városkapu tervpályázatot
Fordulat fordulatot követ a Radetzky-laktanya ügyében
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felettKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások