Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola

HIRDETÉS


AdV | 2018. szeptember 9.
     
Cikkünkben különböző anyagú és stílusú pergolákat gyűjtöttünk össze, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Bár kevesen gondolunk bele, a klímaváltozás hatásai rendkívül szerteágazóak. Azáltal, hogy a folyamat hatással van általában az éghajlatra, az évi csapadékmennyiségre és más egyéb globális környezeti tényezőre, következményei alapjaiban határozzák meg az épített környezetünket is. Cikkünkben különböző anyagú és stílusú pergolákat gyűjtöttünk össze, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

A „szezon” és a „fazon”
A legtöbb laikus otthontulajdonos a pergola és a pavilon fogalmakat gyakran szinonimaként használja, igaz, nincs is olyan egetverő különbség a két technológiai megoldás között. Míg a pavilonok általában kerek vagy nyolcszögletű formájúak, és tetőszerkezet van rajtuk, addig a pergolák jellemzően négyzet vagy téglalap alakúak, illetve előbbiekkel ellentétben nincsen folytonos tetőszerkezetük. További lényeges különbség, hogy míg a pavilonokat – a rovarok elleni védelem és a magánszféra megteremtése érdekében – egyes esetekben oldalakkal, esetleg alacsony falakkal, rácsokkal felszerelve építik ki, addig a pergolák csak lábakon állnak, és nyitott az oldaluk. Az árnyékolás előtt tehát érdemes – praktikusság és költséghatékonyság szempontjából is – alaposan végiggondolnunk, hogy melyik eljárás mellett döntünk.

Egyszerű és befektetésnek sem utolsó megoldás: pergola
A pergola kitűnő lehetőség azoknak az otthontulajdonosoknak, akik szeretnek sok időt eltölteni a teraszon. Az árnyékolástechnikai megoldás segítségével mind a család, mind a barátok élvezni tudják az erős napsütés – nyári nagy melegben pedig az elviselhetetlen forróság – ellen nyújtott menedéket. Arról nem is beszélve, hogy a pergola nem pusztán esztétikusabbá varázsolja és öltözteti a beépített területet, de ebből adódóan jelentősen növeli az ingatlan értékét. Akik úgy döntenek, hogy pergolával oldják meg otthonuk vonatkozó részének árnyékolását, a https://www.suntechdesign.hu/ oldalakhoz hasonló felületeken sokféle típus és stílus közül választhatnak. Itt kiemelnénk a bioklimatikus pergolákat, melyek télen-nyáron is maximális élményt nyújtanak a mobilizálható tetőrendszerük segítségével.

Akár készen is beszerezhetjük!
Léteznek a piacon olyan pergolák, amelyeket a megvásárlás után gyakorlatilag csak össze kell szerelni egy előre elkészített útmutató alapján. A összeszerelhető termékek többféle alapanyagban és stílusban is fellelhetők. Léteznek közöttük szabadon álló vagy éppen a házhoz csatolhatók eszközök is. Az összeszerelhető pergolák mindenekelőtt azok számára kínálnak ideális választást, akik nem tudják megtervezni a pergolát. Nem árt ellenben észben tartanunk, hogy ha pergolákról van szó, bizony nem feltétlenül ez a legköltséghatékonyabb megoldás.

A legnépszerűbb megoldás: fapergola
A fapergolák népszerűségüket mindenekelőtt annak köszönhetik, hogy természetes megjelenésükkel könnyen beleilleszthetőek gyakorlatilag bármilyen környezetbe. A fapergolák kaphatóak festett, csiszolt vagy rusztikus felületű változatban is, csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik stílus áll hozzánk közelebb. Ez a típus viszonylag költséghatékonyabb megoldásnak számít, persze annak függvényében, hogy milyen fát választunk. A szakértők szerint, amennyiben a pergolán alapanyaga fa, azért is ideális választás, mert a fémmel ellentétben a tenger közelsége ellenére is ellenáll a sónak és a homoknak.

Egy gyakori típus: teraszhoz kapcsolódó pergola
A teraszhoz kapcsolódó termékek tulajdonképpen a klasszikus, hagyományos pergolák, amelyek közvetlenül a főépülethez vagy a házhoz kapcsolódnak. A pergoláknak ez a változata kiépítése során a tetőszerkezethez vagy a falhoz csatlakozik. Ez a típus kitűnő választás abban az esetben, ha kevés hely áll rendelkezésünkre, hiszen egyszerűen összekapcsolhatjuk a főépülettel. A teraszhoz kapcsolódó pergolák hátránya viszont éppen utóbbiban rejlik, ugyanis az épület stílusa az alapanyag mellett a pergola stílusát is meghatározza.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások