hír díj Klatsmányi Tibor híd Tierney Clark-díj Pont-Terv Főber Hódút

A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte


Java | 2018. szeptember 12.
     
A 2000-ben alapított, és a Lánchíd tervezőjéről elnevezett nívódíjat a hídprojektben részt vevő alkotók, a beruházó NIF Zrt., a tervező Pont-Terv Zrt. és Főber Zrt., valamint a kivitelező Hódút Kft. együttesen nyerte el. A hidat Klatsmányi Tibor néhai hídépítő mérnökről, a győri Széchenyi István Egyetem egykori tanszékvezető tanáráról nevezték el.

A Győrt elkerülő 813-as főúton épült Klatsmányi Tibor híd alkotói nemcsak a híd szépségének, hanem különleges tolási technológiájának és a betartott rövid határidőnek is köszönhetik az elismerést. Magyarország ötödik legnagyobb nyílású hídján a forgalom idén márciusban indulhatott el a 813-as főút harmadik elkerülő befejező szakaszán, miután a híd egy időben épült az úttal. Az ünnepélyes díjátadót hétfőn tartották Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

Idézet a Bíráló Bizottság jelentéséből:
„A híd filigrán kialakítása és a két támaszra helyezés folyamán megfeszülő kábelek miatt a szerkezet építéstechnológiája jelentősen eltér a korábban alkalmazottaktól.”

A mederhíd 180 méteres nyílása kecsesen íveli át a folyómedret, így érintetlen marad a különösen védett parti sáv. Az ártéri nyílások ugyanakkor úgy lettek kialakítva, hogy az építéshez a lehető legkisebb területeket kelljen munkavégzésre igénybe venni. Az 1800 tonnányi acél felszerkezet és az acél segédszerkezetek helyszíni szerelésére összesen öt hónap állt rendelkezésre, a szerkezet szerelését a folyamatos és gyors munkavégzés miatt úgy kellett szervezni, hogy egy időben a lehető legtöbb helyen történhessen párhuzamos munkavégzés, és az egymást követő folyamatok a lehető legrövidebb időn belül követhessék egymást.

Fotó: Dernovics Tamás, Magyar Építők
Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei:
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram
A világ első „fordított” hotelje Kínában épült egy szakadékban
Végre indul a Bozsik Stadion építése
Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi KaránKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások