hír díj Klatsmányi Tibor híd Tierney Clark-díj Pont-Terv Főber Hódút

A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte


Java | 2018. szeptember 12.
     
A 2000-ben alapított, és a Lánchíd tervezőjéről elnevezett nívódíjat a hídprojektben részt vevő alkotók, a beruházó NIF Zrt., a tervező Pont-Terv Zrt. és Főber Zrt., valamint a kivitelező Hódút Kft. együttesen nyerte el. A hidat Klatsmányi Tibor néhai hídépítő mérnökről, a győri Széchenyi István Egyetem egykori tanszékvezető tanáráról nevezték el.

A Győrt elkerülő 813-as főúton épült Klatsmányi Tibor híd alkotói nemcsak a híd szépségének, hanem különleges tolási technológiájának és a betartott rövid határidőnek is köszönhetik az elismerést. Magyarország ötödik legnagyobb nyílású hídján a forgalom idén márciusban indulhatott el a 813-as főút harmadik elkerülő befejező szakaszán, miután a híd egy időben épült az úttal. Az ünnepélyes díjátadót hétfőn tartották Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

Idézet a Bíráló Bizottság jelentéséből:
„A híd filigrán kialakítása és a két támaszra helyezés folyamán megfeszülő kábelek miatt a szerkezet építéstechnológiája jelentősen eltér a korábban alkalmazottaktól.”

A mederhíd 180 méteres nyílása kecsesen íveli át a folyómedret, így érintetlen marad a különösen védett parti sáv. Az ártéri nyílások ugyanakkor úgy lettek kialakítva, hogy az építéshez a lehető legkisebb területeket kelljen munkavégzésre igénybe venni. Az 1800 tonnányi acél felszerkezet és az acél segédszerkezetek helyszíni szerelésére összesen öt hónap állt rendelkezésre, a szerkezet szerelését a folyamatos és gyors munkavégzés miatt úgy kellett szervezni, hogy egy időben a lehető legtöbb helyen történhessen párhuzamos munkavégzés, és az egymást követő folyamatok a lehető legrövidebb időn belül követhessék egymást.

Fotó: Dernovics Tamás, Magyar Építők
Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei:
Emlékhely épül a lerombolt Regnum Marianum-templom helyén a Városligetben
Az Óbuda Építész Stúdió Kft nyerte az NKE Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ tervpályázatát
A Főmterv és a Viköti tervezi a hármas metró meghosszabbítását
Visszanyeri régi fényét a történelmi jelentőségű zuglói Róheim-villa
472 méterre nyúlik majd a világ legmagasabb lakóháza New Yorkban
Rákosmente multifunkcionális sportcsarnokkal gyarapodik
Átadták a martonvásári Brunszvik-kertet – hamarosan itt épül az MTA új Agrárinnovációs Centruma is
55 kilométeren tekereg a világ leghosszabb tengeri "hídkígyója"
Űrtechnológiát képviselő üveghomlokzat a Tóparkban
Megkezdődött a Vakok kertjének tesztelése a Városligetben
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)