Rajki Diána | 2018. szeptember 18.
     
Debrecen belvárosában a Péterfia Corner megújult épülete, a Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre található és könnyedén magára irányíthatja a nézelődő tekintetét.

Az egykori szakszervezeti székház részbeni visszabontásával és „újra értelmezésével” létrejött épület a város üde színfoltja lett friss, lendületes megjelenésével és a homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapokkal.

A BORD Építész Stúdió Kft.-t vezető Bordás Péter feladata volt, hogy az egykori székház épületében prémium minőségű, modern lakó- és irodafunkciót alakítson ki. Azt a környezettudatos megoldást választották a megbízóval közös döntés értelmében, hogy megőrzik az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. Tehát minden elbontásra kerülhetett, a teherhordó vázon kívül. „Új arcot adni egy épületnek, mindig nagy kihívás, de különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” – mesélte az épületről Bordás Péter, építész.
Az új épület megfelel a mai modern ember igényeinek, magasan komfortos. Egymástól szeparáltan kaptak helyet a különböző funkciók az épületben. A földszinten található az étterem, a recepció, a kávézó és egy üzlethelyiség, amelyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt. A bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által azonban az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken lakások és irodák találhatók. Az alagsorban szauna, gőzkabin, wellness, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakítása az alagsorban és a földszinten, az udvar felől történt.

„A megosztott I. díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges tükröződések, effektek jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az anyaghasználat és az építészeti szándék teljes egységben van. Mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik, a magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg.” – méltatta az épületet Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete építész pályázat zsűri tagja a díjátadó estjén.

Egyszerűen karbantartható, természetes anyag
„Az utcai homlokzat homogén és anyagszerű megjelenése miatt fehér, szálcement táblás burkolást kapott. A precíz síktartás, professzionális szerelhetőség lehetősége, az egyszerű karbantarthatóság és tisztíthatóság okán EQUITONE [tectiva] táblák kerültek beépítésre.” – indokolta az anyagválasztást Bordás Péter. A főhomlokzatot süllyesztett teraszok tagolják, soronként eltolt ritmusban. A teraszokban megjelenő megtört üvegfelületek, mint „monitorok” tükrözik a környező épületek architektúráját. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Ezen két szint nemcsak tömegében, de burkolatában is különbözik, elegáns, sötétszürke, EQUITONE [tectiva] borítást kapott. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet egyedülálló, finom metszésű felület és természetes árnyalat eltérések jellemeznek. Minden panel egyedi, erőteljesen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók.

EQUITONE pályázat építészeknek és hallgatóknak 2018-ban is!
A CREATON South-East Europe Kft. EQUITONE üzletága 2018-ban is kiírja pályázatát EQUITONE anyagok felhasználásával tervezett vagy kivitelezett épületek építészei, valamint építészhallgatók számára.
Benyújtási határidő: 2018. október 31.

További információ: www.equitone.hu

(x)
A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)