Rajki Diána | 2018.09.18
Debrecen belvárosában a Péterfia Corner megújult épülete, a Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre található és könnyedén magára irányíthatja a nézelődő tekintetét.

Az egykori szakszervezeti székház részbeni visszabontásával és „újra értelmezésével” létrejött épület a város üde színfoltja lett friss, lendületes megjelenésével és a homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapokkal.

A BORD Építész Stúdió Kft.-t vezető Bordás Péter feladata volt, hogy az egykori székház épületében prémium minőségű, modern lakó- és irodafunkciót alakítson ki. Azt a környezettudatos megoldást választották a megbízóval közös döntés értelmében, hogy megőrzik az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. Tehát minden elbontásra kerülhetett, a teherhordó vázon kívül. „Új arcot adni egy épületnek, mindig nagy kihívás, de különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” – mesélte az épületről Bordás Péter, építész.
Az új épület megfelel a mai modern ember igényeinek, magasan komfortos. Egymástól szeparáltan kaptak helyet a különböző funkciók az épületben. A földszinten található az étterem, a recepció, a kávézó és egy üzlethelyiség, amelyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt. A bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által azonban az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken lakások és irodák találhatók. Az alagsorban szauna, gőzkabin, wellness, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakítása az alagsorban és a földszinten, az udvar felől történt.

„A megosztott I. díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges tükröződések, effektek jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az anyaghasználat és az építészeti szándék teljes egységben van. Mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik, a magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg.” – méltatta az épületet Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete építész pályázat zsűri tagja a díjátadó estjén.

Egyszerűen karbantartható, természetes anyag
„Az utcai homlokzat homogén és anyagszerű megjelenése miatt fehér, szálcement táblás burkolást kapott. A precíz síktartás, professzionális szerelhetőség lehetősége, az egyszerű karbantarthatóság és tisztíthatóság okán EQUITONE [tectiva] táblák kerültek beépítésre.” – indokolta az anyagválasztást Bordás Péter. A főhomlokzatot süllyesztett teraszok tagolják, soronként eltolt ritmusban. A teraszokban megjelenő megtört üvegfelületek, mint „monitorok” tükrözik a környező épületek architektúráját. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Ezen két szint nemcsak tömegében, de burkolatában is különbözik, elegáns, sötétszürke, EQUITONE [tectiva] borítást kapott. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet egyedülálló, finom metszésű felület és természetes árnyalat eltérések jellemeznek. Minden panel egyedi, erőteljesen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók.

EQUITONE pályázat építészeknek és hallgatóknak 2018-ban is!
A CREATON South-East Europe Kft. EQUITONE üzletága 2018-ban is kiírja pályázatát EQUITONE anyagok felhasználásával tervezett vagy kivitelezett épületek építészei, valamint építészhallgatók számára.
Benyújtási határidő: 2018. október 31.

További információ: www.equitone.hu

(x)
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások