épületek rekonstrukció emeletráépítés Bimbó út Bánffy-palota műemlék

Megújult a régóta üresen álló Bánffy-palota a Bimbó úton


Java | 2018. szeptember 25.
     
Eredetileg Bánffy Dezső és családja otthonául szolgált a Bimbó út 7. szám alatti palota a XIX. században. A főúri lakhely kifinomult igényességét is bemutatta Ady Endre írása, aki látogatója volt a ház urának. Az egyemeletes palota sokáig megbújt a környező beépítésben, a mostani rekonstrukcióval azonban drámai változáson esett át.

A határozott politikus, Bánffy Dezső hosszú időn át a Magyar Királyság miniszterelnöki tisztséget töltötte be, de volt a képviselőház elnöke és később több vármegye főispánja is, élete alkonyán pedig királyi főudvarmesterré nevezték ki. A Bánffy család után szintén egy főnemes lett a szépséges palota tulajdonosa, gróf Majláth József.

1938 májusától a békés palota szokatlan funkcióváltásokon esett át: először a II. kerületi rendőrkapitányság otthonává vált egészen 1981-ig, később a KISZ politikai képzési központjaként diákprogramok helyszíneként működött. 1986 áprilisában a Magyar Nemzet viszont már a Mozgalmi Propaganda Centrum rendezvényhelyszíneként hivatkozott rá. Ezt követően nyelviskolaként működött, míg több tulajdonosváltást követően 2007-ben meg nem kezdte az átépítését egy ingatlanbefektető cég. A munkák azonban anyagi forrás hiányában félbeszakadtak, az épület üresen árválkodott, állaga pedig rohamosan romlott. Bár a főváros helyi védettsége alatt álló épület rekonstrukciója végül 2014-ben kezdődött el, csak 2018-ra került átadáshoz közeli állapotba.

A felújítás nyomán az egykor egyemeletes palota a ráépítésnek köszönhetően magasságban igazodik a többi épület magasságához, mindezt a modern építészet eszköztárával tette. A többszintes üvegfelület esztétikájában könnyedséget sugall, így a régi és új építészet együttese harmóniában folytathatja életét mint a főváros egyik exkluzív irodaépülete. A 880 m2-es telken lévő hatszintes, összesen 3 520 m2-esre bővített területű épületben két földszinti üzlethelyiséget is kialakítottak.

Fotó: Bukovszki Péter
Forrás: PestBuda.hu

A szerző legújabb cikkei:
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa
Újra régi pompájában a Veszprémi Érseki Palota
Tervezőcsere – Az Elysium luxus lakópark máris szerkezetkész állapotban van
3h_3 ház – ünnepi kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket
Az UNStudio és a Hardt bemutatta az európai hyperloop-állomások prototípusának látványterveit
A MÁS Stúdió két fiatal építésze saját tervezésű kápolnájában tartotta esküvőjét
Közösségépítő templomegyüttes készül Dömsödön
A Testnevelési Egyetem új központi épületének átadását is ünnepelték a tanévnyitón
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a MillenárisonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (4 szavazatból)