hír Építőipari várás Bau 2019 München

Nyugat-Európában még mennek az expók? A Bau 2019 apropóján


Csépé
A következő Bau-ra 2019. január 14-19. között a müncheni vásárterületen kerül sor. Körülbelül 2200 kiállítót várnak mintegy 45 országából, valamint több mint 250 000 látogatóval számolnak a világ minden tájáról. Sok ez vagy kevés? Odakint nincs gond a vásárokkal?

Aki a hazai vásárok leszállását végigélte, gyanakodva figyeli a német nagy, világszintű építőipari vásárokat: van szükség az internet korában ilyen monstre rendezvényekre? Valóban felfelé mennek ezek a szervezetek?
Az 2019-es Bau sajtótájékoztatóján megtudtuk: a kiállítókból nincs hiány, évekre előre le vannak foglalva a helyek.

A kiállítói terület impozáns: Münchenben elkészült a 18. csarnok is az eredeti tervek szerint, és ezek egyenként nagyobbak mint a Hungexpo A pavilonja... Ugyanakkor a résztvevői létszámok évek óta inkább stagnálnak, mint nőnek, a német látogatók létszáma 2017-ben volt a legalacsonyabb tíz évre visszatekintve. Érdekes adalék, hogy a most a kiállításhoz csatlakozó egyik magyar parkettagyártó a hannoveri Domotex kiállítást hagyja ott a Bau kedvéért. A padlóipari Domotex kiállítás 2006-ban még 50.000 feletti látogatót vonzott, legutóbb, 2017-ben már csak 36.400 látogatója volt. A nagy kiállítási cégek távol-keleti (vagy más fejlődő piaci) nyitással próbálkoznak, illetve kísérőrendezvényekkel élénkítik az érdeklődést. (Itt jegyezzük meg, hogy a kiállítás szakmai jellegét nem adják fel, nem javítják a statisztikát építkezőkkel, ahogy a magyar kiállításoknál láttuk...)

A Bau esetében a legérdekesebb az Építészet (Hosszú) Éjszakája, amikor számos épület bejárható ingyenes buszokkal Münchenben.

A szakmai programokról az alábbiakban egy áttekintés olvasható a kiállítás sajtóanyagában:

„Smart WinDoor TripleS“

Az ift Rosenheim a "Smart WinDoor TripleS - Intelligens építési elemek Smart Safe Secure" cím alatt, egy lakó- és munkahely példája kapcsán enged betekintést az intelligens építési elemek, meghajtók, érzékelők és biztonsági rendszerek felhasználásának világába. A hangsúly az elektromos meghajtású alkatrészek egyszerű alkalmazásán, beszerelhetőségén, valamint az előírásoknak megfelelő biztonságos kezelésén van. Mindemellett foglalkoznak az összetett alkalmazások problémáival, mint például a betörés elleni védelemmel, a tűz- és füstesetekkel, a viselkedésmóddal áramkimaradáskor, a helytelen alkalmazásokkal, vagy a menekülési út biztosításával. Az Ift Rosenheim szakemberei szemléltetik a normatív és jogi alapokat, valamint az új irányvonalakat és vizsgálati eljárásokat is.

www.ift-rosenheim.de

 

„A jövő életterei“

A Fraunhofer-Allianz Bau különbemutatóján »A jövő életterei: digitális, fenntartható, intelligens« innovatív termékeket és megoldásokat láthatunk a következő témakörökben: digitalizáció (a BIM-től a digitális ikrekig); új fenntarthatóság (építőanyag-újrahasznosítás és megújuló anyagok); intelligens épületek. Az innovatív és fenntartható megoldásoknak meg kell felelniük az épületek egyre növekvő igényeinek. Emellett egyre fontosabbá válik az átfogó gondolkodásmód.

www.bau.fraunhofer.de

 

„Az új norma: a fenntarthatóság”

Az új norma a fenntarthatóság, legalábbis annak kellene lennie. A legsürgetőbb globális kihívásokat tekintve (mint például az éghajlatváltozás és a források szűkössége) különösen az építőiparban van szükség hatékony válaszokra. A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) különbemutatójának keretében olyan jövőbeli témákhoz kapcsolódó megközelítésekkel és megoldásokkal találkozhatunk, mint például a körkörös gazdaság, valamint stratégiák az éghajlatsemleges építésre. Az építészek, tervezők, építők és gyártók áttekintést kaphatnak a fenntartható építkezés helyzetéről, és segítséget, hogy hogyan járulhatnak hozzá a gyakorlatban ahhoz, hogy a fenntarthatóság az új szabvány kiemelt részévé váljon.

www.dgnb.de

 

„Smart Living“

A GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik® különlbemutatója aSmart Living témára helyezi a hangsúlyt. Rávilágít az emberek, az épületek és a technika közötti kölcsönhatásra. Továbbá egy valódi mintaingatlan segítségével ismerteti, hogy miben tűnik ki egy intelligensen tervezett és felszerelt épület (minden lakót érintve, az élet minden szakaszában). A mottóhoz hűen: a ma kényelme és a jövőről való gondoskodás kapcsán egy, a generációknak megfelelően kialakított és intelligensen összekapcsolt életteret ismerhetnek meg a vásárlátogatók.

www.gerontotechnik.de

A szerző legújabb cikkei:
Hogyan áll a Puskás Stadion építése?
A Nemzetközi Építészkongresszusra megjelent a Metszet idei első száma
A New York-i Diller Scofidio + Renfro nyerte az Új Közlekedési Múzeum pályázatát
Webinárium-legendárium: ami látszott, és ami nem
Mi az, hogy Okos építészet nyomás alatt?!
A Közlekedési Múzeum pályázatáról beszélt Vitézy Dávid eredményhirdetés előtt
Lesznek meglepetések az idei Nemzetközi Építészkongresszuson!
Ben van Berkelnek egyszerre két felhőkarcolója készült el Szingapúrban
'Én nem is gondoltam volna, hogy ilyen sikeres lesz' – újra itt a webinárium
Fotósuli építészeknek: sikeres kezdeményezés volt
Átadták az Árpád parkolóházat: modern zöldtető alatt parkolhatnak a győriek
Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások