MRK | 2011.08.19
A jelenlegi városterv szerint számos alapvető létesítményt fog sorakozni egy új tér körül, mely Berriozar polgárainak fontos találkozóhelye lesz. Az új városháza és a kulturális központ szoros kapcsolatban, szinte szimbiózisban lesz ezen a köztéren.

Az épület új közteret alapít, és cserébe saját hangsúlyt kap. Azzal, hogy a telekre igazgatási épület kerül, a város szociális, kulturális és politikai életét serkenti. A terv elgondolása egyetlen őszinte tömeg, egyetlen épület, mely önmagába fordul, meghatároz tereket és tömegeket kívül és belül egyaránt. L alakja megformálja a Calle Etxaburu előterét, a Kulturális Központ és a Városi Rendőrség bejáratát csakúgy, mint azta tágas városi teret, melynek kiemelkedő eleme a Városháza.

Egyik része tartalmazza a polgármesteri szárnyat, mely toronyszerűen emelkedik a magasba, központi helyet foglal el a téren, bár magasságával illeszkedik a környező épületek közé. Az építőanyagok kiválasztásával igyekeztek fokozni az új tömeg szimbolikus jelentőségét. Az előoxidált rezet olyan megjelenési formájában alkalmazták, mely erőt, ugyanakkor könnyedséget sugall. Ez az elvont, időtlen forma a település városias és funkcionális követelményeihez illeszkedik. A réz biztosítja az épület szükséges reprezentatív megjelenését. A belső térben a fehér falak és a padló fokozza a fényességet és támogatja az absztrakt megjelenést, néhány főbb termet hangsúlyoz, faborítással felerősítve a látványt.

A külsőleges szerkezet összefüggő függőleges és vízszintes hasábokból áll, melyek mutatják a különböző funkciókat. A függőleges kiugró - torony formájában -, és a városháza kiszolgáló helyiségei, valamint a kulturális központ által elfoglalt vízszintes tömb számos térrel tagolt, melyek összekapcsolják a különböző részeket, és lehetővé teszik kiállítási területek, vagy rendezvénytermek kialakítását közösségi események idején. Ezeket a tömegeket udvarok sora egészíti ki a földszinten, melyek biztosítják a természetes fény és levegő bejutását a termekbe, egyúttal a pihenésnek és a kikapcsolódásnak is helyet adnak.

Funkcionálisan a cél nyitott, többcélú terek létrehozása volt, melyek mellőzik az ismétlődést, és minimalizálják a közlekedőket. A szigorú, jól felépített program rendelkezik a szükséges rugalmassággal ahhoz, hogy teljes élettartamán keresztül képes legyen alkalmazkodni a jövőbeni változásokhoz.

Forrás: http://www.copperconcept.org/hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások