Födelmesi Tamás | 2018. október 7.
     
Ez a tengerparti kis ház egy fenyőerdőben található. A ház tulajdonosa egy hongkongi üzletember, aki egy nyaralót szeretett volna építeni, ahová családjával és barátaival elmehet pihenni. El tud rejtőzni a városi zaj elől. A ház fő témája a természet szeretete.

Az építészek öt házat terveztek, melyeket a fákkal tarkított területrészek választanak el egymástól. Az öt épületet egy nagy, fából készült terasszal kapcsolták össze. A projekt még egy hatalmas medencét is tartalmaz a tengerpart közelében.

Minden épületet úgy terveztek, hogy az közvetlenül a tengerpartra nézzen, és a használója gyönyörködhessen a kilátásban. A környező fák többségét meghagyták, és úgy használták őket az építészek, mint egy szobrot. Az „A” épületet, mely a tulajdonos saját háza, kétszintesre tervezték. A házon padlótól mennyezetig érő ablakok vannak, melyek világos és barátságos légkört biztosítanak a családtagok, a barátok és a vendégek számára. Másrészt pedig a padlótól mennyezetig érő ablakok lehetővé teszik a tulajdonos és a vendégek számára, hogy gyönyörködjenek a csodás tengerparti kilátásban és élvezzék a lenyűgöző naplementét.

Minden ház tömegalakításában hasonlít a másikra, ám építészetileg és a felhasznált anyagok tekintetében eltérnek egymástól. Vannak, melyek természetes kövekből, fából, téglából, tiszta üvegből stb. épültek. Azzal, hogy az épületeken az építészek különböző anyagokat használnak, minden épület más és más: megkülönböztethetőek egymástól, ugyanakkor az együttes mégis egy komplex egységet alkot. Az ablakokat és az ajtókat úgy helyezték el, hogy hűvös szellő járhassa át az épületet, azaz átszellőztethető legyen.

A ház tervezése két fontos koncepcionális szálon folyt. Az egyik, hogy minden háznak szembe kell néznie a tengerrel, a másik pedig, hogy a meglévő fáknak és a környezetnek nagy jelentőséget tulajdonítottak, így azokat meg kellett tartani. A tulajdonos külön kéréseit is figyelembe vették az épületek tervezésekor, mint terasz, végtelen medence, kilátás a tengerre, nagy ablakok, természet közelsége, meglévő növények megtartása. Mondhatni, a háznak ki kell használnia a Phang Nga által kínált természetes környezetet.

Építész: Duangrit Bunnag Architects
Helyszín: Thaiföld
Építés éve: 2009
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei:
Meglévő házsor újragondolása Lengyelországban
Kívül-belül kőből
Modern betonhasáb Japánból
Egyszerűen élni a fenyvesben
Modern épület Baliról
Spanyol betonszalag
Föld alá bújtatott gépszín
Manilai fehér kocka
Arányos nagyítás
Akarjunk a tájba illeszkedni?
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (3 szavazatból)