Java | 2018. október 10.
     
A villát több mint egymilliárd forintos beruházás keretében újítja fel a BDPST Group a Gábor & Svejkovszky Építésziroda tervei alapján. A világörökség részeként nyilvántartott Andrássy út 116 sz. alatti Weiss Manfréd-villa 12 hónapos rekonstrukciója során a korhű építészetet ötvözik a maival.

Az épületet Kallina Mór tervezte 1876-77 körül. Akkoriban Budapest egyik büszkesége volt, és a legenda szerint öt évvel korábban volt itt villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. Az ingatlant 1894-ben vásárolta meg Weiss Manfréd nagyiparos, és évtizedekig a Weiss család tulajdonában volt. Az ingatlan az elmúlt évtizedekben többször cserélt gazdát, és lassan megérett a felújításra.

A korszerűsítés jelentős visszabontással kezdődik, de megőrzik és felújítják az eredeti homlokzatot és néhány egyéb eredeti építészeti elemet, például a földszintről felvezető csavart falépcsőt, majd a mai kor elvárásainak megfelelően építik újjá. A gépészet, légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kapnak helyet, szintén az alagsorba kerül a reggelizőtér, ami követi az épület eredeti struktúráját. A földszinti térben lesz a recepció, az Andrássy úti oldalon pedig lobbiként használható szalon. Az épület közepén, a belső térben átrium biztosítja majd a nappali megvilágítást, és eköré szerveződnek a hotelszobák. Az üzemeltetési koncepció szerint a szálloda szoba-reggeli – bed and breakfast – alapon működő egység lesz, amely otthonos környezetben fogadja majd a vendégeket.

„A felújított épület butikhotelként újra az Andrássy út egyik büszkesége lesz, és reményeink szerint hozzájárul majd a budapesti turizmus felső szegmensének további élénkítéséhez. A butik jelleget kihasználva szezonoktól függetlenül stabil, kiegyensúlyozott foglaltsággal számolunk” – mondta el Somlyai Zoltán, a BDPST Group üzletág-igazgatója. A korábban nem látogatható patinás épület egy része a felújítást követően a szállodavendégek mellett a nagyközönség számára is megnyílik, ugyanis az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is helyet kap a tervek szerint.

Forrás: PestPilis.hu; Gábor & Svejkovszky Építésziroda

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -5 (5 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások