Java | 2018. október 10.
     
A villát több mint egymilliárd forintos beruházás keretében újítja fel a BDPST Group a Gábor & Svejkovszky Építésziroda tervei alapján. A világörökség részeként nyilvántartott Andrássy út 116 sz. alatti Weiss Manfréd-villa 12 hónapos rekonstrukciója során a korhű építészetet ötvözik a maival.

Az épületet Kallina Mór tervezte 1876-77 körül. Akkoriban Budapest egyik büszkesége volt, és a legenda szerint öt évvel korábban volt itt villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. Az ingatlant 1894-ben vásárolta meg Weiss Manfréd nagyiparos, és évtizedekig a Weiss család tulajdonában volt. Az ingatlan az elmúlt évtizedekben többször cserélt gazdát, és lassan megérett a felújításra.

A korszerűsítés jelentős visszabontással kezdődik, de megőrzik és felújítják az eredeti homlokzatot és néhány egyéb eredeti építészeti elemet, például a földszintről felvezető csavart falépcsőt, majd a mai kor elvárásainak megfelelően építik újjá. A gépészet, légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kapnak helyet, szintén az alagsorba kerül a reggelizőtér, ami követi az épület eredeti struktúráját. A földszinti térben lesz a recepció, az Andrássy úti oldalon pedig lobbiként használható szalon. Az épület közepén, a belső térben átrium biztosítja majd a nappali megvilágítást, és eköré szerveződnek a hotelszobák. Az üzemeltetési koncepció szerint a szálloda szoba-reggeli – bed and breakfast – alapon működő egység lesz, amely otthonos környezetben fogadja majd a vendégeket.

„A felújított épület butikhotelként újra az Andrássy út egyik büszkesége lesz, és reményeink szerint hozzájárul majd a budapesti turizmus felső szegmensének további élénkítéséhez. A butik jelleget kihasználva szezonoktól függetlenül stabil, kiegyensúlyozott foglaltsággal számolunk” – mondta el Somlyai Zoltán, a BDPST Group üzletág-igazgatója. A korábban nem látogatható patinás épület egy része a felújítást követően a szállodavendégek mellett a nagyközönség számára is megnyílik, ugyanis az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is helyet kap a tervek szerint.

Forrás: PestPilis.hu; Gábor & Svejkovszky Építésziroda

A szerző legújabb cikkei:
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán
A Napur Architect Kft. készíti a 2023-as Atlétikai Világbajnokság központi stadionjának végső terveit
Felhőkarcolóival az International Property Awards kategóriagyőztese lett a Group Dyer tervezte Prima Park
Európa legjobb szabadidős épületének választották a Pannon Park Biodómot
A Wizz Air Repülési Képzési Központja nyílt meg Ferihegyen
Az új Fővárosi Közfejlesztési Tanács Budapest jövőbe mutató érdekeit szolgálja
Kutyabarát irodával pályázik az Év Irodája címre a Mito
Gereben Péter és Marián Balázs nyerte a Buzogány utcai új BGE-könyvtár épületére kiírt tervpályázatot
A Neumann János Egyetem kecskeméti új kampusza óriási strucctojásra emlékeztet
Bemutatkozik a Debreceni Egyetem Innovációs Központja – látványtervekkel, videóval
Átadták a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontját
Példaértékű zöld épület az Ecodome irodaház Budán + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -5 (5 szavazatból)