sebesp | 2018. október 27.
     
Másodszor is bontásra ítélték Londonban a RIBA díjas, romantikus műrom stílusban épült lakóépületet. Úgy tűnik, az építészet akár költői is lehet, feltéve, hogy szépen rímel.

A londoni Islington kerület tanácsa nemrégiben másodszor is elrendelte egy hatemeletes épület bontását, mivel a homlokzatán felhasznált természetes kő nem volt teljes egészében részletezve az engedélyezési tervdokumentációban. Amin Taha építész – aki a projekt építésze és fejlesztője is volt egyben, sőt az egyik lakás lakója is, és irodájának székhelye is itt van – 2019 márciusáig köteles eleget tenni a bontási kötelezettségnek.

Ez már a második végrehajtási utasítás, amelyet az épület kapott. Az épület eldobására vonatkozó első határozatot 2017-ben adták ki, amikor a tanács saját magát hozta kellemetlen helyzetbe azzal, hogy a dokumentumoknak csak egy részét töltötte fel a nyilvánosan elérhető online felületre. A brit építési engedélyezési eljárás során benyújtandó tervek részletezettsége egyébként a magyarországi gyakorlatra fordítva legfeljebb a városképi kérdéseket tisztázó elvi engedélyezési eljárás dokumentációjának felelnének meg.

Taha úgy véli, hogy a második bontási határozat kiadásáról szóló döntés egy olyan kampány része, amelyet az islingtoni tanács városképi bizottságának elnöke kezdeményezett, aki nem igazán kedveli az épületet. Szerinte a döntés alapját kizárólag a tanácsos és néhány szomszéd véleménye képezi. Az első, téves ügykezelésen alapuló bontási rendeletet most valaki azzal az "arcmentő" indoklással egészítette ki, hogy az épület csúnya.

A problémát az épület nyers szerkezeti vázat imitáló homlokzata okozza, amely valójában hatalmas, helyenként fosszíliákkal díszített mészkő tömbökből készült, mintha a kitermelt kőtömböket a bányából egyenesen a homlokzatra rakták volna fel. Egyfajta romantikus műrom, mely egy időben az angol kertek visszatérő eleme volt. Mindezt nyers kőbányászati lenyomatok, betontömbökre jellemző éles sarkok és a természetben előforduló fosszíliák véletlenszerűnek ható elegye hozza létre. A járókelőt mindenesetre gondolkodóba ejti, hogy a homlokzat már teljesen elkészült-e, vagy a kőfaragókat még visszavárják utolsó simítások elvégzésére. A jelek szerint az efféle költői megnyilvánulást a városi szövet helyett inkább a híres angol parkokban látnák szívesen.

A dizájn megosztja a szakmai közvéleményt. Egyrészt a projekt elnyerte a RIBA Nemzeti Díjat, másrészt viszont jelölték a legrosszabb brit épületeket kitüntető, évente megrendezett Bibircsók Kupára (Carbuncle Cup) is.

Fotók: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei:
Kihirdették a Budakalász magja pályázat nyerteseit
Romkönytár a Mecanoo-tól + videó
Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság
Hogyan hasznosítsa túlméretes palotáját a jó uralkodó?
A törökök egész szellemvárost építettek futószalagon gyártott kiskastélyokból + videó
A kínaiak lemásolták a Szabadság hidat + videó
Acélból kőablak, vagy fából vaskarika?
Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye
Renzo Piano tervei alapján épül újjá az összeomlott genovai híd
A Snøhetta és a Verkehrsingenieure Besch und Partner nyerték a Budapest Déli Városkapu tervpályázatot
Fordulat fordulatot követ a Radetzky-laktanya ügyében
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felettKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 16 (8 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások