sebesp | 2018. október 28.
     
A díjnyertes noma étterem a Bjarke Ingels Group-ot bízta meg, hogy Koppenhága belvárosától egy kőhajításnyira egy étteremfalu formájában új otthont alkosson számukra.

A kiválasztott terület két tó és Christiania közössége között helyezkedik el. Az új étterem egy volt katonai bázis helyén épült, ahol korábban a dán királyi haditengerészet aknákat gyártott és raktározott.

"Amikor megtaláltuk a helyet, rögtön tudtuk, hogy olyan építészeti megoldást kell kitalálnunk, ami értelmezi a helyet a vendégeink és a személyzet számára, figyelembe véve a hely adottságait is" – mondta Peter Kreiner, a noma vezérigazgatója. "Úgy gondolom, hogy Bjarke Ingels és a BIG csapata segítségével létrejött az ideális megoldás, melyet örömmel nevezünk otthonunknak az elkövetkező években." A hangulatos kertes faluban a vendégek megismerhetik az új menüt és azt a filozófiát, amelyet a noma az elkövetkező évekre megfogalmazott magának.

A BIG tervezési koncepciójában az étterem egyes funkcióit szétválasztotta és különálló, mégis összekapcsolt épületek együtteseként szervezte őket. Összesen tizenegy hely, amelyek mindegyike egyedi igényekhez igazodva, a legalkalmasabb anyagokból épül fel, és szorosan kapcsolódik az étteremfalu szívét képező a konyhához.

"Kapcsolatom a noma csapatával tizennégy évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy vacsorát költöttem náluk. Saját hedonista fenntarthatósági perspektívánkhoz hasonlóan – ahol a fenntarthatóbb város a legélvezetesebb város, ahol a legjobb élni – a noma közös értékeinkre, a kreativitásra és a fenntarthatóságra épülő konyhát honosított meg." – mondta Bjarke Ingels.

Olyan a konyha, akár egy panoptikum, mely túlméretezett sátorként lebeg a szakácsok fölött. Így a szakácsok felügyelhetik az egész konyhát és a vendégeket, beleértve a fogyasztótereket. Egy nagy tetőablak és ablakok sora, amelyek eltolásával feltárul a kültéri permakultúrás kert, hogy a vendégek érezzék az évszakokat és az étterem természetes környezetét. Kívül három szabadonálló üvegházban helyezkedik el az étterem kertje, tesztkonyhája és péksége.

A vendégek az épületeken megcsodálhatják a skandináv anyagokat és megfigyelhetik a különböző építési technikákat. A grillező például olyan, mint egy hatalmas kunyhó, az előtér pedig úgy néz ki, mint egy óriási, hangulatos kandalló, kívül-belül téglából. Az épületek között üvegezett átkötések vannak, amelyeken át a vendégek és a személyzet állandó kapcsolatban állhat a természettel és a változó évszakokkal.

A történelmi, 100 m hosszú, földszintes raktár zárja a konyha körüli épületek sorát. A BIG megőrizte a raktár nyersbeton héját, és tömör fából készült polcot helyezett be tároláshoz. Itt megtalálható az összes üzemeltetési funkció, beleértve az előkészítő konyhát, az erjesztési laborokat, a halmedencéket, a terráriumot, a növénytermelő gazdaságot és a munkatársak pihenőterületeit. Az épület melletti végigsétáló vendégek az üvegezett felületeken át betekinthetnek az étterem színfalai mögé, bepillanthatnak az ott zajló kísérletekbe.

Forrás: www.v2com

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan HÉV-ek és vonatok zakatolnak Budapest belvárosa alatt
Peter Zumthor megépítette az "ateisták templomát"
Elkezdődött a Héttorony Fesztivál
A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek
A csúnya ház mindig rossz ház?
A második világháború utáni Berlin legnagyobb beruházását indítja el a Siemens
A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat Kolozsváron
Elkészült az új budapesti hatszintes fürdőpalota
Hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása és kiszélesítése
Sejtelmes geometria egy idilli völgyben
Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten
Torinóban egy új hegyet építenének



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)