sebesp | 2018. október 28.
     
Frank Lloyd Wright villáinak újraértelmezése inspirálta a Québec középső részén egy völgyben épült rezidenciát. A tervezők azonban továbbmentek: az épület ott van, de még sincs.

A Chevalier Morales Architectes munkája sejtelmességének hála már a távolból vonzza a szemet a komplex, szögletes tető, amely geometriai kölcsönösséget teremt a környező hegyekkel. A bukolikus, szinte csak a képzeletben létező táji környezet vizsgálatakor Frank Lloyd Wright munkái természetes hivatkozásként kerültek képbe az építészek számára. Különösen az erős vizuális összeköttetések, amelyet lakóépületei esetében a belső és külső terek között Wright teremtett.

A ház erőteljes horizontalitása az egy szinten elhelyezendő funkciók sokaságából következik, hiszen hat hálószobát, két nappalit, négy fürdőszobát és egy három férőhelyes garázst kellett a földszinten elhelyezni.

A tető, több részre bontott síkjaival, szabálytalan szögeivel és vonalaival, az eresztúlnyúlások teljes hiányával a helyszín jellegzetes, egymásba folyó dombjainak geometriai újraértelmezése. A horizontba simulás helyett a tető építészeti párbeszédet kezdeményez a környező tájjal, perspektívája folyamatosan változik a megközelítés irányától függően.

A tető ahelyett, hogy lebegne, egységes egészet alkot a külső falakkal, erősítve a tájban gyökerező egyedi építészeti tárgy benyomását. Belülről kitekintve feltárulkoznak a tető szögletes síkjai, és a központi élettereket egy összetett, sokszögű mennyezet alatt egyesítik.

A különböző vastagságú, sötét színű, durván megmunkált faanyaggal borított külső falakat úgy tervezték meg, hogy mozgalmas és egyedi textúrát hozzanak létre az állandóan változó természetes fénynek a nap folyamán és az évszakok során.

A nyílások tekintetében kétféle megközelítést alkalmaztak az építészek. Az üvegfalakat a teraszok létrehozásához alkalmazott bevágásokba helyezték, míg másutt hagyományos értelemben vett ablakokat használták. Utóbbiak az épületburkolat vonalán kívül állnak, akárha megdöbbent tekintetű szemek lennének, amelyek próbálják elérni és bekeretezni a páratlan látványt. A belső elrendezés tükrözi a homlokzati nyílások stratégiájának kettősségét.

Eredeti geometriáján, a textúra gazdagságán és a környezettel való térbeli kapcsolatokon keresztül a Vallée du Parc Residence építészeti párbeszédet kezdeményezve tisztelettel alkalmazkodik a lírai természeti környezetéhez.

Forrás: v2com
Fotók: Chevalier Morales Architectes

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan HÉV-ek és vonatok zakatolnak Budapest belvárosa alatt
Peter Zumthor megépítette az "ateisták templomát"
Elkezdődött a Héttorony Fesztivál
A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek
A csúnya ház mindig rossz ház?
A második világháború utáni Berlin legnagyobb beruházását indítja el a Siemens
A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat Kolozsváron
Elkészült az új budapesti hatszintes fürdőpalota
Hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása és kiszélesítése
Étteremfalu egy aknagyár helyén
Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten
Torinóban egy új hegyet építenénekKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 5 (3 szavazatból)