hír Budapest Lánchíd

Hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása és kiszélesítése


sebesp | 2018. október 30.
     
Felújítják a Lánchidat, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljárót és a Várhegyi alagutat. A tervek között szélesítés is szerepel, hogy ezután kényelmesebben lehessen majd tolni a biciklit.

A projekt részeként megjelent annak a közbeszerzési eljárásnak az ajánlati felhívása, amely a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány közös finanszírozásában ezen műtárgyak felújításának kivitelezését teszi lehetővé – adta hírül a bkk.hu.

A felújítási munkálatok során elvégzik a közúti pályalemez újjáépítését, az acélszerkezetek javítását és korrózióvédelmét, valamint a gyalogos korlátok műemléki felújítását. A gyalogos járdák körülbelül 80 cm-rel szélesebbek lesznek, amelyhez igazodni fognak a mederpillérek körüli erkélyek, a hídfők, és az emiatt áthelyezésre kerülő kőoroszlánok talapzatai is. A szélesítés célja ugyan a kerékpárosok mozgásának könnyebbé tétele, de a kiszélesítés csak a járdákat érinti, amik így nem teszik lehetővé azt, hogy külön kerékpárutat alakítsanak ki a Lánchídon. A tervek szerint a járdákon a szélesítés után is csak tolni lehet majd a biciklit. Ugyanakkor kerékpáros nyomokat fognak felfesteni az úttestre. A flowcycle.hu szerint ezzel a bringások általános helyzete nem javul a hídon.

A szélesítéshez örökségvédelmi hatástanulmányra, az UNESCO hozzájárulására is szükség van, mivel a Lánchíd a Világörökségi terület részén található. A kivitelezés elkezdésére csak valamennyi szükséges engedély birtokában lesz lehetőség. Kérdés azonban, hogy érdemes a főváros jelképének is számító ereklyét bolygatni, ha ennek nincs érdemi hatása a közlekedésre. Ráday Mihály a hvg.hu-n vele készült interjúban arra emlékeztetett, hogy a második világháború után az akkori közlekedési miniszter Gerő Ernőben felvetette a híd kiszélesítését, de akkor a műemlékesek meggyőzték, hogy az egész híd helyett inkább a kapukat, a pillérek belső részét szélesítsék ki, mert az jobban meg az örökségvédelmi elveknek, mint a híd külső méreteinek megváltoztatása.

Restaurálják a kőoroszlánokat, a kőcímereket, a feliratokat és a kőfelületeket is. A jelenleg egyágú közvilágítási kandeláberek helyett korhű képek alapján háromágú kandeláberek kerülnek a láncszerkezetekre.

A mederpillérek körüli külső kezelőjárdák elbontása után az eddig eltakart díszítő elemek láthatóvá válnak majd. A hídon új, gazdaságos és környezetbarát LED technológiás közvilágítás épül ki, a díszvilágítás képes lesz egyedi színek megjelenítésére nemzeti, vagy fővárosi ünnepek alkalmával. Felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat is. Gyalogos átkelőhely létesül a pesti hídfő északi és déli járdája között. Kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

A Széchenyi lánchíd pesti hídfője alatti villamos és közúti aluljáróban a megerősített falazatokra új födém épül, jövőbeni közmű áthelyezési igények figyelembe vételével. A Széchenyi István téri és az Eötvös téri villamos megállóhelyek is megújulnak és akadálymentesek lesznek.

A felújítás részeként a Várhegyi alagutat is korszerűsítik, során a mozaikburkolatot és téglaboltozatot részlegesen visszabontják, az új teherbíró vasbeton falazat megépítését követően, új mozaikburkolat készül, és új ventilátoros légcserélési rendszert építenek ki. A közvilágítás LED technológiás lesz. A keleti kapuzat északi földszinti és első emeleti helyiségeibe költözik át a híd- és alagútmesteri szolgálat, ahova bekötik mind a Széchenyi lánchíd, mind a Várhegyi alagút gépészeti vezérlését. Megújul mind az Ellypse, mind a Manna terasz burkolata és szigetelése, illetve a teraszhoz csatlakozó támfalak. Jó hír a bringásoknak, hogy az alagútban lesz bicikli út, igaz, csak hegymenetben.

Fotó: MTI, Balogh Zoltán
Forrás: BKK

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan HÉV-ek és vonatok zakatolnak Budapest belvárosa alatt
Peter Zumthor megépítette az "ateisták templomát"
Elkezdődött a Héttorony Fesztivál
A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek
A csúnya ház mindig rossz ház?
A második világháború utáni Berlin legnagyobb beruházását indítja el a Siemens
A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat Kolozsváron
Elkészült az új budapesti hatszintes fürdőpalota
Sejtelmes geometria egy idilli völgyben
Étteremfalu egy aknagyár helyén
Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten
Torinóban egy új hegyet építenénekKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: