Födelmesi Tamás | 2018. október 31.
     
Ez a csehországi modern villa egy részben erdős, lejtős területen épült fel, amelynek lankásabb részén egy kis tó van.

A tervezés célja az volt, hogy minimálisra csökkentsék a tájban megjelenő épülettömeget, ezzel együtt a házat a lehető legnagyobb mértékben összekössék a környezetével, az anyagválasztásokkal is ezt célozták.
A homlokzathoz és a támfalhoz használt kő megegyezi a területen megtalálható kővel.

Az épületet két tömegből áll. A nagyobb épületrészben alakították ki a nappali zónát, amelyet az épület lakói együtt használnak az ideérkező vendégekkel. Az épületrész részben a lejtős terepbe ágyazott, kőburkolatú támfalakkal határolt, amelyek a belső terekben is folytatódnak, elmosva a külső és a belső közötti határvonalat.

A délkeleti homlokzat teljesen üvegezett és nyitott, így a belső tér egybeolvad a természettel. A felső épületrész lényegesen kisebb, itt helyezkednek el a család terei, és itt van a tetőterasz is, ahonnan a kertre nyílik kilátás. A terepviszonyokból következően az épület csak a kert felől látszik kétszintesnek, az alatta lévő pince pedig teljesen eltűnik a földben.

A nappali zóna teljesen nyitott, az előszobából az egész tér egy szempillantás alatt átlátható, felfedezhető, ugyanakkor az ebédlő és a relaxációs zónák különböző magasságokban helyezkednek el és egy kétoldalas kandallóblokk választja el őket. Az emeleti szint egy konzolos acél lépcsőn át közelíthető meg, amely természetes megvilágítását a tetőben elhelyezett felülvilágítók biztosítják. Az épületet energiahatékonyra tervezték, télen a nagy üvegfelületek jelentős szoláris nyereséget érnek el, ugyanakkor nyáron a konzolok árnyékának köszönhetően a belső tér kellemes hőmérsékletű marad.

Építész: Martin Čeněk, Martin Cenek Architecture
Helyszín: Mukařov, Csehország
Építés éve: 2017
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei:
Modern betonhasáb Japánból
Téglalapok a fenyvesben
Egyszerűen élni a fenyvesben
Modern épület Baliról
Spanyol betonszalag
Föld alá bújtatott gépszín
Manilai fehér kocka
Arányos nagyítás
Akarjunk a tájba illeszkedni?
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból
Újragondolt családi ház Svájcból



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 5 (3 szavazatból)