hír Egyesült Királyság RIBA

A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek


sebesp | 2018. november 5.
     
A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) nagyon aggódik, ezért intézkedési tervet adott az építész szakma számára, hogy mit tegyenek, ha beüt a Brexit.

A RIBA iránymutatást adott a tervezőirodákra vonatkozóan, hogy mit tegyenek, ha az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésével kapcsolatban nem sikerül megállapodni. A RIBA szerint az építészeknek fel kell készülniük többek között a vízumok beszerzésére, az építőanyag-ellátási források szűkülésének következményeire, továbbá könyveléssel, adózással összefüggő kérdésekre.

Nagynevű építészek, köztük Richard Rogers, Norman Foster, David Chipperfield, Alison Brooks és Cindy Walters a múlt hónapban nyílt levelet írtak alá Theresa May kormányfőnek címezve, melyben figyelmeztetnek a Brexit szakma kockázataira.

Még szeptemberben a RIBA egy kulcsfontosságú poszt-Brexit migrációs politika jelentésben foglaltakat "rendkívül aggasztónak" tartott az építészeti szektort számára:

"A jelentés ajánlásainak mélyreható következményei lennének az építészetre. Az Egyesült Királyságban dolgozó építészek egyötöde az EU-ból érkezett. A szabad mozgás lezárultával egy Brexit utáni bevándorlási rendszert kellene létrehozni, amely elősegíti a munkaerő védelmét és figyelembe veszi a régóta fennálló problémákat. Csalódás, hogy a bizottság javaslata 1000 angol font bevándorlási díjat irányoz elő uniós állampolgárok foglalkoztatása esetére.
...
A RIBA kutatása azt mutatja, hogy az emberek és az irodák jelenlegi adminisztratív terhei elfogadhatatlanok – és a helyzet ezután még rosszabbodik, ami rendkívül aggasztó. Az elmúlt évben közzétettük az első bevándorlási tervezetről szóló jelentésünket, melyben nyilvánvaló volt, hogy az adminisztratív terhek nem támogatják az Egyesült Királyság globálisan működő építészeti iparágát. A RIBA tagok túlnyomó többsége úgy véli, hogy a nemzetközi tehetség beengedése létfontosságú a szakma folyamatos sikeréhez."

Most pedig az EU utáni életről szóló ajánlásokat adott ki a RIBA olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint az EU-val folytatott kereskedelem, a schengeni térségen belüli mozgás, az elveszett finanszírozási források helyettesítése, ajánlatadás európai közösségi projektekre, valamint a szellemi tulajdon és az információ védelme. Olyan vállalkozások számára, akik az Európai Unióban tevékenykednek, akiknek leányvállalata van az Európai Unióban, vagy akiknek az Európai Unióból érkezett alkalmazottai vannak, azt javasolják, vizsgálják meg, hogy üzleti tevékenységüket hogyan befolyásolhatják a Brexit tárgyalások, és tegyék meg a szükséges lépéseket.

Richard Rogers a Guardian Brexittel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta: "Milyen hatást gyakorol a Brexit a világunkra? Az egész nevetséges. Az építőipari munkaerő nagy részét elveszítjük. A házakat dupla áron építjük majd fel, vagy új utakat kell találnunk azok építéséhez. A modern befektetőt csak a nyereség érdekli. Boldogan épít csak egyetlen házat, ha ez azt jelenti, hogy a kereslet megnövekedett. Nem kényszerítheti, hogy változtasson a szemléletén. Tehát a kormánynak kell majd építenie helyette."

Forrás: RIBA

A szerző legújabb cikkei:
Kihirdették a Budakalász magja pályázat nyerteseit
Romkönytár a Mecanoo-tól + videó
Az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is megsemmisítette a bíróság
Hogyan hasznosítsa túlméretes palotáját a jó uralkodó?
A törökök egész szellemvárost építettek futószalagon gyártott kiskastélyokból + videó
A kínaiak lemásolták a Szabadság hidat + videó
Acélból kőablak, vagy fából vaskarika?
Lenyűgözően puritán megjelenésű lesz a miniszterelnök új munkahelye
Renzo Piano tervei alapján épül újjá az összeomlott genovai híd
A Snøhetta és a Verkehrsingenieure Besch und Partner nyerték a Budapest Déli Városkapu tervpályázatot
Fordulat fordulatot követ a Radetzky-laktanya ügyében
Minimál dizájn, maximál elegancia
Üvegvilla lebeg a tó felettKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások