hír tervek Kína Peking Wangjing Soho zaha hadid

Zaha Hadid három pekingi kaviccsal tér vissza


fati | 2011.08.24
Úgy tűnik, Zaha Hadid egyre kevésbé játszhatja a háttérbe szorított nőépítész szerepét - újabb pekingi épületét, bár még csak tervezi, már most a Pekingbe érkező vendégeket fogadó emblematikus jelként emlegetik
A Zaha Hadid Architects a napokban mutatta be legújabb kínai projektjének látványterveit. A Wangjing Soho kereskedelmi célú fejlesztés a Foster + Partners által tervezett pekingi repülőtér közelében, az ahhoz vezető gyorsforgalmi út mellett épül majd fel. A három amorf, földbe szúrt kavicshoz hasonló torony, melyek közül a legmagasabb eléri a 200 métert, a látványtervek szerint egyfajta játékos, táncoló viszonyban áll egymással. Ezt a mozgalmasságot a tervezőnő egy változó textúrájú, és így vibrálni látszó izgalmas, dinamikus homlokzati héjjal hangsúlyozza tovább. A homlokzatok más-más felületet adnak ki attól függően, hogy milyen irányból közelítünk az épület felé - épp megérkezünk a városba, vagy búcsúzunk Pekingtől.

A komplexumban összesen 521.000 m2 bruttó területen 37 szinten bérelhető irodaterek, a három alsó szinten pedig egy tízméteres átriummal összekötött bevásárlóközpont és éttermek kapnak helyet. 50.000 m2-en az épületegyütteshez tematikus tervezett kertek is tartoznak majd.

A Wangjing Soho projekt várható átadása 2014-ben lesz.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások