sebesp | 2018. november 10.
     
Elkészült a neves svájci építész első állandó épülete az Egyesült Királyságban. A Dél-Devon dombjai között megbúvó vendégház minden részletére ügyelt a mester, az elhelyezéstől a kifejezetten ehhez a házhoz tervezett bútorokig.

A megrendelő azzal a gondolattal indította útjára a projektet, hogy az ateistáknak is kell egy olyan hely, ahová visszavonulhatnak elmélkedni, rácsodálkozva a körülvevő természeti táj páratlan szépségére. Ezzel a tudattal esett a választás a helyre, ahol korábban állt már egy kisebb ház. A Secular Retreat (Szekuláris Menedékhely) nevet kapott új épület a kert alsóbb szintjén egy domb mögött rejtőzik, így a vendégek csak akkor pillanthatják meg teljes terjedelmében, ha a sétaúton megközelítik ezt a rendkívüli házat. A teljesen üvegezett, tágas, nyitott lakótérbe jutva tárul szemük elé ennek a figyelemre méltó helynek és belső térnek a szépsége.

Peter Zumthor tíz év munkájával, példaképe, Andrea Palladio nyomdokait követve tervezte meg a villát, melyet kívül-belül a betonfelületek uralnak. Az volt a célja, hogy "az anyagok, a hely, fény és árnyék hihetetlen jelenlétének Palladio munkáiban fellehető gyönyörű parancsát" másolja.

A három vagy négy napra bérelhető villaépület öt hálószobát tartalmaz, mindegyik saját fürdőszobával, sőt, a táj látványának élvezetére fókuszáló dolgozósarokkal, mintegy ösztönözve a látogatót, hogy költői gondolatait papírra vesse. A vendégek – tipikusan nagyobb családok, baráti társaságok, vagy üzleti partnerek – összejöhetnek a nappaliban, az ételek elkészítéséhez gondosan megtervezett konyhában, a nagy étkezőasztal vagy éppen a kandalló körül.

A Secular Retreat egy különleges ház, amelyet Zumthor a hasonló projektekre specializálódott Living Architecture-rel együttműködve alkotott a tájba illesztve, annak vallásoktól eltávolodott, távoli csodálatára. A jó hír pedig az, hogy bárki megtapasztalhatja az élményt, ha kibéreli a villát.

Forrás: https://www.living-architecture.co.uk/
Képek: Jack Hobhouse/Living Architecture
Portré: Gerry Ebner

A szerző legújabb cikkei:
Elindul a Budai Palotanegyed teljes építészeti átvilágítása
Megtaláltuk új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte
Elhunyt Tokár György
A börtön világa építészeti motívumok segítségével
Bazi kis texasi lagzi egy ékszerdobozban
Hallott már a fémfáról?
A Henning Larsen iroda bővítheti Párizs legnagyobb operaházát
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben + videó
Muku Óvoda, egysejtűek halmaza
A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó
Készül a Duna kikötőfejlesztési főterv stratégia
Az egykori királyi külügyminisztériumot is visszaépítik a Várban
Egy csók és más semmi... na, meg a gombokKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások