exkluzív Metszet ipari építészet

Ipari építészet és épületszerkezet-tan a Metszet 2018/6 számában

Különleges, 128 oldalas egyedi lapszám!


Csépé
Rendhagyó a Metszet legújabb száma: a VIII. Épületszerkezeti Konferencia 11 konferencia-cikke is megjelent benne a szokásos tartalom, ezúttal az ipari építészet mellett. A címlapon az újpesti vásárcsarnok, a külföldi példák között sör- és pálinkafőzdék.

A Bun Zoltán által tervezett újpesti Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpontról Wesselényi-Garay Andor a történeti és urbanisztikai szálakat is felfejtő esszét írt a lapba. A külföldi példák között a japán Kamikatz sörfőzde és újrahasznosító-központ (Kamikatsu/Kamikacu, építész: Hiroshi Nakamura & NAP), a cseh Javorniczká Palírna pálinkafőzde (Javornice, építész: Petr Kolář, Aleš Lapka / ADR s.r.o.), valamint a spanyol Victoria sörgyárat találjuk (Málaga, építész: GANA Architectura). Csak azt sajnálhatjuk, hogy a lapba termékmintákat nem helyeztek el az épületek tulajdonosai… A szerzők Csanády Pál, Ware-Nagy Orsolya, Sági Gergely.
A magyar példák között találjuk Tima Zoltántól a ferihegyi T2B mólóépületet, melyről Patonai Dénes írt elemzést, valamint Oroszváry Lászlótól és Tóth Tímeától a Richter gyár új portaépületét, melyet Seidl Tibor méltat a lapban.
A VIII. Épületszerkezeti Konferencia témája a sportlétesítmények. Így a mellékletbe bekerült két cikk a DVTK miskolci stadionjáról, melyet Pottyondy Péter tervezett. Dévényi Tamás személyes hangvételt sem nélkülöző kritikát írt róla, míg Pataky Rita az épületszerkezeti kihívásait mutatja be. Heincz Dániel és Kapovits Géza két tornacsarnokot elemez párhuzamosan. A többi írás épületszerkezeti indíttatású: Dobszay Gergely, Bakonyi Dániel és Kapovits Géza a számítógéppel segített épületszerkezeti tervezés lehetőségeit boncolja; Szikra Csaba, Takács Lajos és Veresné Rauscher Judit a tűz- és füstterjedés és a kiürítés-számítás együttes szimulációjának tanulságait mutatja be – sportlétesítményekre is kitérve. A Széll Kálmán tér különleges csomópontjait mutatja be Dobszay Gergely és Kapovits Géza cikke. Horváth Sándor a tetőszigetelések pontralejtésének fontosságát bizonyítja cikkében, míg Pataky Rita, Áts Árpád és Áts-Leskó Zsuzsanna a tetősík-ablakok beépítését elemzi. A természetes építőanyagok szabályozásának fejlesztését sürgeti cikkében Medvey Boldizsár, Bihari Ádám és Medgyasszay Péter, míg végül Kapovits Géza és Fehér Mátyás egy meg nem valósult tervet ismertet a budapesti, Dorottya utcai Medgyaszay-ház felújítására.

A lap itt előfizethető

A szerző legújabb cikkei:
Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!
A Cseszneki Várban még nem látszik a 381 millió forintos fejlesztés
Ilyen még nem volt! Fotósuli építészeknek
Pro Architectura díjat nyert a Palatinus, a budafoki piac, a vizafogói templom, a kőbányai ügyfélszolgálat
„Az élet túl rövid ahhoz, hogy elsiessük”
Érdekes sportlétesítmények a VIII. Épületszerkezeti Konferencia programjában
Nyugat-Európában még mennek az expók? A Bau 2019 apropóján
Méltó Tiba János emlékéhez: a legnagyobb irodaház
Hogyan áll a Hauszmann-terv? II
Jól járt a budai Óvárosháza Szabó Leventével
Elrontották a díjnyertes Német Iskolát? Bővítési oknyomozás
Idén Budakalász a fiatal építészek számára kiírt pályázat helyszíneKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)