sebesp | 2018. november 29.
     
Az új törvénymódosítással akár 90 százalékkal csökkenhetnek az építész-tervezőirodák szabványokra fordított kiadásai. A leggyakrabban használt szabványokhoz való kedvezményes hozzáféréséhez a kormány évi 100 millió forint központi költségvetési forrást biztosít.

„Egy tervezőmérnök sok esetben 30-40 szabványt használ egyszerre, és a szabványok használatából adódó költsége 1-2 millió forint is lehet. Mindez a mostani jogszabály-módosításnak köszönhetően pár tízezer forintra mérséklődik, s így javul a tervezőirodák nemzetközi versenyképessége és gazdasági hatékonysága” – foglalta össze a törvénymódosítás lényegét György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A leggyakrabban használt szabványokhoz való kedvezményes hozzáféréséhez a kormány évi 100 millió forint központi költségvetési forrást biztosít.

A Parlament által megszavazott hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. törvény módosítása felhatalmazást ad arra is, hogy létrejöjjön a szakértői szintű Műszaki Szabályozási Bizottság (MSZB). A bizottság javaslatot tesz a leggyakrabban használt szabványok használatának támogatására (a szabványok ingyenes hozzáférhetőségét nem teszi lehetővé a nemzetközi szabályozás). Szintén az MSZB feladata lesz a szabványok szintjét el nem érő, de gyakorlati szempontból fontos és hasznos műszaki előírások megalkotásának támogatása a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködésben: így kevesebb szabványt kell megvásárolniuk az érintett szereplőknek.

http://www.kormany.hu/rezsicsokkentes-a-tervezoirodaknal

A szerző legújabb cikkei:
Drónvideó népszerűsíti Pest megye értékeit
Budapesti Építészeti Filmnapok: Apokalipszis később
A melankolikus építész és a bánatos rabbi háza
Megtaláltuk új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte
Elhunyt Tokár György
A börtön világa építészeti motívumok segítségével
Bazi kis texasi lagzi egy ékszerdobozban
Hallott már a fémfáról?
A Henning Larsen iroda bővítheti Párizs legnagyobb operaházát
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben + videó
Muku Óvoda, egysejtűek halmaza
A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó
Készül a Duna kikötőfejlesztési főterv stratégiaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -5 (3 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások